Pyszny makowiec na Święta bez cukru

Zapraszam Cię na pyszny, wilgotny makowiec, który z pewnością zachwyci Twoją rodzinę podczas Świąt! To ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia — pełne maku, orzechów i aromatycznych dodatków. Idealne dla osób na diecie niskowęglowodanowej oraz tych, którzy ograniczają cukier i gluten.
Ten świąteczny makowiec smakuje wyśmienicie i łączy tradycję z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Bogaty w mielony mak, zdrowe orzechy oraz białko, staje się doskonałą alternatywą dla klasycznych wypieków. Co więcej, keto makowiec jest szybki i prosty w przygotowaniu, więc nawet osoby bez doświadczenia w pieczeniu świątecznych ciast poradą sobie bez trudu.
Całości dopełnia przepyszna, cytrynowa polewa lukrowa, która idealnie komponuje się z delikatnym smakiem maku, oczywiście zrobimy ją bez cukru.

Jeśli szukasz pomysłu na niskowęglowodanowe świąteczne potrawy, ten makowiec bez cukru to strzał w dziesiątkę. Oprócz niego przygotowałam pakiet czterech świątecznych ebooków, gdzie znajdziesz ponad 70 przepisów na zdrowe świąteczne inspiracje. Od przystawek, dań z rybą na ciepło lub na zimno, sałatek po pyszne ciasta, w wersji klasycznej lub nowoczesnej. Nie musisz już spędzać godzin na szukaniu przepisów w Internecie ani zastanawiać się, czy dana potrawa będzie odpowiednia dla diety niskowęglowodanowej.

Pakiet 4 ebooków z przepisami na niskowęglowodanowe święta

Ponad 70 pysznych przepisów

Rolada makowa

Ilość porcji:

15

porcji
Czas:

1

hour 

30

minutes
Kalorie:

3423

kcal

Wymiary formy do pieczenia 21x30cm.

Składniki

  • 200g mielonego maku

  • gorąca woda

  • 7 jajek

  • sól

  • 100g białego tłustego sera

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 6 łyżek erytrlu w pudrze lub więcej

  • 100g orzechów włoskich

  • 100g migdałów

  • 30g masła

  • aromat pomarańczowy

  • wanilia

  • 40g inuliny

  • 2 łyżki ciepłej wody

  • łyżka soku z cytryny

  • skórka z cytryny

Wskazówki

  • Do miski wsypujemy 200g mielonego maku i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na 30 minut. Następnie przelewamy do miski wyłożonej ściereczką lub gazą i odciskamy nadmiar płynu z maku.
    Gotowy odstawiamy na bok.
  • 3 jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka przelewamy do misy, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do maku dodajemy żółtka, aromat pomarańczowy, po 100g rozdrobnionych orzechów włoskich i migdałów oraz 4-5 łyżek erytrolu w pudrze lub więcej, jeśli lubimy bardziej słodkie. Mieszamy. Sprawdzamy czy masa jest dla nas dostatecznie słodka, jeśli nie to dodajemy jeszcze erytrolu a następnie dolewamy 30g rozpuszczonego chłodnego masła oraz dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy delikatnie, aż wszystko się połączy.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę makową i rozprowadzamy równomiernie wyrównując wierzch. Włączamy piekarnik na 180°C i przechodzimy do przygotowania ciasta na górną warstwę.
  • 4 jajka rozdzielamy na białko i żółtko. Białka z odrobioną soli ubijamy na sztywną pianę.
  • W misce do 100g tłustego białego sera dodajemy 4 żółtka, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, wanilię oraz 2 łyżki erytrolu w pudrze lub więcej. Ja wolę mniej słodkie ciasta ale to kwestia indywidualna. Wszystko za pomocą blendera miksujemy na gładką masę i przelewamy do ubitej piany. Delikatnie mieszamy. Gotową masę przelewamy na makowy spód i wyrównujemy wierzch. Tak przygotowaną formę wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut 180°C.
  • Po upieczeniu studzimy przez około 15 minut w uchylonym lekko piekarniku. Następnie przekładamy na stół, przykrywamy ściereczką i przewracamy. Po zdjęciu formy zdejmujemy delikatnie papier. Ciepłą roladę będziemy zwijać, aby zachowała kształt. Robimy to za pomocą ściereczki, aby nie zniekształcić rolady. Trochę masy makowej wyjdzie Wam poza ciasto, ale będzie to spód naszej rolady. Zawijamy ją delikatnie, pozostawiamy ciasto zwiniętą na około godzinę.  Można również nie zwijac rolady, tylko pozostawić kształt prostokąta. Jeśli wolicie mniej maku, to przygotowujemy masę makową z połowy składników.
  • Ostatnim etapem jest przygotowanie lukru. Do miseczki wsypujemy 40g inuliny i dodajemy 2 łyżki ciepłej wody wymieszanej z łyżką soku z cytryny. Mieszamy dosyć sprawnie, gdyż inulina dosyć szybko zastyga. Lukier powinien wyjść lekko lejący. Jeśli jest za rzadki dosypujemy trochę inuliny i mieszamy. Gotowym smarujemy ciasto i dekorujemy skórką z cytryny. Tak przygotowane ciasto chowamy najlepiej na noc na lodówki.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO:

  • MAKRO NA 1/15 KAWAŁKÓW: KALORIE: 228 | BIAŁKO: 10g | TŁUSZCZ: 18g | WĘGLOWODANY: 8g | WĘGLOWODANY NETTO: 4.7g
  • MAKRO NA CAŁOŚĆ: KALORIE: 3423 | BIAŁKO: 157g | TŁUSZCZ: 270g | WĘGLOWODANY: 126g | WĘGLOWODANY NETTO: 71g

Zobacz więcej przepisów na YouTube

Odwiedź mnie na Instagramie

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *