Przepis na pyszny chleb bez węglowodanów, mąki, nabiału i orzechów. Dodatek błonnika ziemniaczanego (nie mylić z mąką/ skrobią ziemniaczaną) sprawia, iż jest on wilgotny i utrzymuje świeżość przez kilka dni. Jest to przepis podstawowy. Można go wzbogacić o czarnuszkę, suszone pomidory, cebulkę czy większą ilość nasion słonecznika, dyni. Przechowujemy do kilku dni lub też można pokroić na kromki i zamrozić.
KETO chleb
Ilość porcji:
15
porcjiCzas:
1
hour30
minutesKalorie:
1346
kcalForma do pieczenia o wymiarach 23x9cm.
Składniki
50g nasion lnu
łyżka babki płesznik
3 łyżki słonecznika
łyżeczka drożdży instant
1/2 łyżeczki soli
30g błonnika ziemniaczanego / ewentualnie zmielonej mąki kokosowej
40g roztopionego masła
6 jajek
Wskazówki
- Do młynka do mielenia lub malaksera wsypujemy nasionu lnu, babkę płesznik oraz nasiona słonecznika. Rozdrabniamy.
- Gotowe przesypujemy do miski i dodajemy: łyżeczkę drożdży instant, sól, rozpuszczone masło, błonnik ziemniaczany oraz 6 całych jajek. Po zmiksowaniu przelewamy do foremki. Posypujemy nasiona słonecznika.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 60°C na około 60 minut, aby chleb wyrósł. Po tym czasie podwyższamy temperaturę do 170°C i pieczemy chleb około 330-40 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gotowy lekko przestudzony chleb wyjmujemy z formy i kroimy.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO:
- MAKRO NA CAŁY CHLEB, OKOŁO 14-16 KROMEK: KALORIE: 1346| BIAŁKO: 67g | TŁUSZCZ: 103g | WĘGLOWODANY: 27g | WĘGLOWODANY NETTO: 0g
Zobacz więcej przepisów na YouTube
Odwiedź mnie na Instagramie