KETO chleb bez mąki i orzechów

Przepis na pyszny chleb bez węglowodanów, mąki, nabiału i orzechów. Dodatek błonnika ziemniaczanego (nie mylić z mąką/ skrobią ziemniaczaną) sprawia, iż jest on wilgotny i utrzymuje świeżość przez kilka dni. Jest to przepis podstawowy. Można go wzbogacić o czarnuszkę, suszone pomidory, cebulkę czy większą ilość nasion słonecznika, dyni. Przechowujemy do kilku dni lub też można pokroić na kromki i zamrozić.

KETO chleb

Ilość porcji:

15

porcji
Czas:

1

hour 

30

minutes
Kalorie:

1346

kcal

Forma do pieczenia o wymiarach 23x9cm.

Składniki

  • 50g nasion lnu

  • łyżka babki płesznik

  • 3 łyżki słonecznika

  • łyżeczka drożdży instant

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 30g błonnika ziemniaczanego / ewentualnie zmielonej mąki kokosowej

  • 40g roztopionego masła

  • 6 jajek

Wskazówki

  • Do młynka do mielenia lub malaksera wsypujemy nasionu lnu, babkę płesznik oraz nasiona słonecznika. Rozdrabniamy.
  • Gotowe przesypujemy do miski i dodajemy: łyżeczkę drożdży instant, sól, rozpuszczone masło, błonnik ziemniaczany oraz 6 całych jajek. Po zmiksowaniu przelewamy do foremki. Posypujemy nasiona słonecznika.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 60°C na około 60 minut, aby chleb wyrósł. Po tym czasie podwyższamy temperaturę do 170°C i pieczemy chleb około 330-40 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gotowy lekko przestudzony chleb wyjmujemy z formy i kroimy.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO:

  • MAKRO NA CAŁY CHLEB, OKOŁO 14-16 KROMEK: KALORIE: 1346| BIAŁKO: 67g | TŁUSZCZ: 103g | WĘGLOWODANY: 27g | WĘGLOWODANY NETTO: 0g


Zobacz więcej przepisów na YouTube

Odwiedź mnie na Instagramie

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *