KETO SEROMAKOWIEC. Przygotuj pyszne ciasto bez cukru na Boże Narodzenie

keto seromakowiec

Zapraszam na pyszne ciasto, gdzie łączymy ser z makiem czyli seromakowiec w wersji keto. Całość dopełnia kremowa jogurtowa polewa z dodatkiem orzechów.

Więcej pysznych przepisów na święta znajdziesz w ebooku “Keto świąteczne przepisy”

Składniki:

Masa serowa: 500g twarogu tłustego

50g mascarpone

50g rozpuszczonego masła

1 jajko

2 żółtka jajka

aromat waniliowy

ok 2 łyżek erytrytolu lub innego słodzika

Masa makowa: 150g maku

50g orzechów włoskich

50g nerkowca

20g wiórków kokosowych

20g płatków migdałowych

woda lub mleko

30g rozpuszczonego chłodnego masła

wanilia

2 łyżki z soku z cytryny

aromat migdałowy

mielony erytrytol lub inny słodzik do smaku

2 białka jajka

Polewa: 100g jogurtu greckiego

30g rozpuszczonego masła

łyżka erytrytolu w pudrze

Przygotowanie:

Zaczynamy od masy serowej. Potrzebujemy pół kilograma białego sera twarogowego, serek mascarpone, rozpuszczone chłodne masło, jedno całe jajko oraz dwa żółtka. Białka odkładamy, będą nam później potrzebne. Dodajemy jeszcze trochę aromatu waniliowego, około 2 łyżek eryrytolu lub innego słodzika, można więcej lub mniej, zależy jak słodkie ciasta lubimy. Całość za pomocą blendera żyrafy miksujemy, aż masa nie będzie miała grudek. Odstawiamy ją na bok i przechodzimy do przygotowania masy makowej. 

 Do garnka wsypujemy mak i zalewamy chłodną wodą, tak aby jej poziom był około 1 -1,5cm powyżej maku. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy pokrywką i na małej mocy gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie za pomocą blendera żyrafy miksujemy mak – zastąpi to mielenie. Następnie odsączamy mak z nadmiaru wody, można przez ściereczkę lub na sitku. W tym czasie kroimy mieszankę orzechów na drobniejsze kawałki. 

Odsączony i chłodny mak przekładamy do większej miski, gdzie będziemy łączyć wszystkie składniki. Dodajemy rozpuszczone masło, wiórki kokosowe, migdały – mogą w płatkach lub słupkach, pocięte wcześniej orzechy – nie muszą być drobno, 1-2 łyżki soku z cytryny, aromat migdałowy i mieszamy. Próbujemy i sprawdzamy na słodkość. Dodajemy wg uznania mielony erytrytol lub inny słodzik. Masę makową mamy gotową. 

Dwa białka, które pozostały nam z masy serowej z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy przygotowaną masę makową i mieszamy. Okrągłą formę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie rozprowadzamy masę serową i wyrównujemy wierzch. Później wykładamy masę makową i również rozprowadzamy ją dokładnie po całej formie. Tak przygotowane ciasto będziemy piec w kąpieli wodnej. Większe naczynie wypełniamy wodą i ustawiamy na niższej półce w piekarniku, na środkowej ciasto i całość pieczemy w 180°C przez około 50 minut. Gotowe ciasto odstawiamy bez wyjmowania z formy do całkowitego przestudzenia.

Polewę przygotujemy z jogurtu greckiego, rozpuszczonego masła i erytytolu w pudrze. Dobrze jest wyjąć jogurt z pół godziny wcześniej z lodówki lub delikatnie podgrzać, aby po połączeniu z masłem nie tworzyły się grudki. Gotową polewę wylewamy na ciasto, rozprowadzamy i całość posypujemy jeszcze np. kawałkami czekolady i orzechów. Ciasto chowamy na min. 0,5h do lodówki aby polewa trochę się zsiadła.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

ORIENTACYJNE MAKRO:

KALORIE: 3791 | BIAŁKO: 164g | TŁUSZCZ: 318g | WĘGLOWODANY: 57g | WĘGLOWODANY NETTO: 17g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *