Masa makowa w wersji niskowęglowodanowej, która zachwyci smakiem nawet najbardziej wymagających! Bez dodatku cukru, za to z aromatycznymi przyprawami i idealną konsystencją. Idealna do świątecznych makowców, rolad czy deserów, a jej przygotowanie zajmie Ci tylko 20 minut! Zobacz, jak w prosty sposób możesz stworzyć coś zdrowego, pysznego i zgodnego z dietą low carb. Przygotuj się na smakowite święta, które będą równie magiczne, co zdrowe!
Składniki:
200g maku niebieskiego
300g mleka/ migdałowego/ wody
łyżka oleju kokosowego
czubata łyżka masła
3 łyżki erytrtyolu
1/2 łyżeczki cynamonu
aromat pomarańczowy
opcjonalnie orzechy
Pakiet 4 ebooków z przepisami na niskowęglowodanowe święta
Ponad 70 pysznych przepisów
Przygotowanie:
Zmiel 200 g niebieskiego maku w blenderze o wysokiej mocy. Podgrzej w garnku mleko (lub mleko migdałowe, może być także woda) z 1 łyżką oleju kokosowego i czubatą łyżką masła, aż będzie bardzo gorące.
W międzyczasie do maku dodaj 3 łyżki erytrytolu, 1/2 łyżeczki cynamonu oraz aromat pomarańczowy lub skórkę z pomarańczy. Wymieszaj. Zalej mak gorącym mlekiem, wymieszaj i odstaw na 15 minut, aż wchłonie płyn.
Posiekaj orzechy i dodaj do masy. Masa makowa jest gotowa – idealna do ciast i świątecznych klusek z makiem!
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu: