KETO KR脫LEWSKI MAKOWIEC bez cukru

keto kr贸lewski makowiec

Przepis na kr贸lewski keto makowiec, nadziany orzechami z nut膮 pomara艅czy. Idealne ciasto na zbli偶aj膮c膮 si臋 Wigili臋 w wersji bez cukru. Pe艂no maku, aromatycznych orzech贸w a ca艂o艣膰 dope艂nia czekoladowa polewa, kt贸r膮 przygotujesz tylko z dw贸ch sk艂adnik贸w. G贸r臋 ciasta mo偶esz ozdobi膰 jeszcze kawa艂kami orzech贸w czy start膮 sk贸rk膮 z pomara艅czy. W tym cie艣cie nie znajdziesz dodatku m膮ki pszennej czy budyniu. S膮 tylko proste sk艂adniki a ca艂o艣膰 przygotujesz w kilkana艣cie minut. Potem wystarczy ju偶 tylko wstawi膰 ciasto do piekarnika. Kr贸lewski keto makowiec sprawdzi si臋, gdy ograniczasz cukry, jeste艣 na diecie ketogenicznej / lchf / low carb lub po prostu chcesz zje艣膰 mniej w臋glowodan贸w podczas zbli偶aj膮cych si臋 艢wi膮t Bo偶ego Narodzenia.

Niezwykle prosty w wykonaniu. Potrzebujesz okr膮g艂ej formy o 艣rednicy 18cm. Z podanych sk艂adnik贸w wyjdzie oko艂o 10 – 12 kawa艂k贸w, w zale偶no艣ci jak du偶e b臋dziemy je kroi膰. Je艣li u偶ywasz wi臋kszej foremki ciasto wyjdzie ni偶sze. Mo偶esz r贸wnie偶 zwi臋kszy膰 proporcjonalnie ilo艣膰 sk艂adnik贸w do posiadanej formy. Do jego przygotowania u偶ywamy ju偶 zmielonego maku, kt贸ry jest dost臋pny w wi臋kszo艣ci stacjonarnych sklep贸w lub zam贸wi膰 online. Tradycyjny cukier zast臋pujemy erytrolem lub innym dozwolonym s艂odzikiem. W moich przepisach u偶ywam go przewa偶anie niewiele i ka偶dy tutaj powinien jego ilo艣膰 dobra膰 pod siebie, w zale偶no艣ci jak s艂odkie lubi wypieki. Ca艂膮 list臋 potrzebnych sk艂adnik贸w oraz dok艂adny opis wykonania krok po kroku kr贸lewskiego keto makowca znajdziesz poni偶ej. Wypr贸buj przepis i daj zna膰 w komentarzu jak smakuje:)

KR脫LEWSKI MAKOWIEC, czyli jak zrobi膰 ciasto na Wigili臋 bez cukru

Ilo艣膰 porcji:

10

porcji
Kalorie:

329

kcal
Czas przygotowania:

20

minut
Czas pieczenia:

60

minut

Foremka o 艣rednicy 18cm.

Sk艂adniki

  • 300g mielonego maku

  • 300ml wrz膮cej wody

  • 70g mas艂a

  • 50g orzech贸w np. migda艂y i orzechy w艂oskie

  • 1 艣rednie jab艂ko ok 150g

  • 2 艂y偶ki sk贸rki pomara艅czowej

  • 3 艂y偶ki m膮ki kokosowej

  • 艂y偶eczka sody

  • aromat pomara艅czowy

  • 3 czubate 艂y偶ki erytrytolu lub wi臋cej

  • 3 jajka

  • szczypta soli

    Polewa:

  • 4 kostki czekolady 74%

  • czubata 艂y偶ka mas艂a/ oleju kokosowego

Wskaz贸wki

  • Zaczynamy od przygotowani maku. Zmielony zalewamy wrz膮c膮 wod膮. Chwil臋 mieszamy a nast臋pnie przykrywamy talerzem i odstawiamy na oko艂o 30 min, aby mak si臋 zaparzy艂.
    Do gor膮cego jeszcze maku dodajemy 70g mas艂a. Pod wp艂ywem temperatury mas艂o si臋 rozpu艣ci.
  • W tym czasie przechodzimy do przygotowania pozosta艂ych sk艂adnik贸w. Orzechy rozdrabniamy, mo偶na no偶em lub te偶 malakserem. Jab艂ko obieramy ze sk贸rki a nast臋pnie kroimy w kosteczk臋.
  • Do maku dodajemy kolejno: sk贸rk臋 pomara艅czow膮, m膮k臋 kokosow膮, sod臋, erytrytol, aromat pomara艅czowy, 聽dalej pokrojone wcze艣niej jab艂ko oraz kawa艂ki orzech贸w. Wszystko mieszamy a w tym czasie przechodzimy do przygotowania ostatniego sk艂adnika jakim s膮 jajka. Ca艂e przek艂adamy do misy miksera, dodajemy szczypt臋 soli i ubijamy na puszyst膮 pian臋. Gotow膮 przek艂adamy do masy makowej i delikatnie mieszamy.
  • Foremk臋 o 艣rednicy 18cm wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia, wype艂niamy mas膮 makow膮 i wyr贸wnujemy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180掳C na oko艂o 70-80 minut, grzanie g贸ra-d贸艂. Je艣li forma b臋dzie wi臋ksza, gdzie makowiec b臋dzie ni偶szy, czas pieczenia mo偶na skr贸ci膰 o oko艂o 10 minut.
  • Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy z formy i przygotowujemy polew臋. 4 kostki czekolady o zawarto艣ci kakao 74% przek艂adamy do garnuszka i dodajemy czubat膮 艂y偶k臋 mas艂a. Lekko podgrzewamy, a偶 oba sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮. Gotow膮 polewamy ciasto. Mo偶na tworzy膰 wzory lub pola膰 ca艂e. Ciasto wstawiamy do lod贸wki aby polewa si臋 zsiad艂a i gotowe.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

orientacyjne makro*:

  • KALORIE: 329 | BIA艁KO: 11g | T艁USZCZ: 27g | W臉GLOWODANY: 14g | W臉GLOWODANY NETTO: 5g *MAKRO mo偶e si臋 r贸偶ni膰 w zale偶no艣ci od u偶ytej czekolady

Zobacz list臋 produkt贸w, z kt贸rych korzystam w mojej kuchni


Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy si臋 razem wirtualnej kawy

Postaw mi kaw臋 na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *