Przepis na królewski keto makowiec, nadziany orzechami z nutą pomarańczy. Idealne ciasto na zbliżającą się Wigilię w wersji bez cukru. Pełno maku, aromatycznych orzechów a całość dopełnia czekoladowa polewa, którą przygotujesz tylko z dwóch składników. Górę ciasta możesz ozdobić jeszcze kawałkami orzechów czy startą skórką z pomarańczy. W tym cieście nie znajdziesz dodatku mąki pszennej czy budyniu. Są tylko proste składniki a całość przygotujesz w kilkanaście minut. Potem wystarczy już tylko wstawić ciasto do piekarnika. Królewski keto makowiec sprawdzi się, gdy ograniczasz cukry, jesteś na diecie ketogenicznej / lchf / low carb lub po prostu chcesz zjeść mniej węglowodanów podczas zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.
Niezwykle prosty w wykonaniu. Potrzebujesz okrągłej formy o średnicy 18cm. Z podanych składników wyjdzie około 10 – 12 kawałków, w zależności jak duże będziemy je kroić. Jeśli używasz większej foremki ciasto wyjdzie niższe. Możesz również zwiększyć proporcjonalnie ilość składników do posiadanej formy. Do jego przygotowania używamy już zmielonego maku, który jest dostępny w większości stacjonarnych sklepów lub zamówić online. Tradycyjny cukier zastępujemy erytrolem lub innym dozwolonym słodzikiem. W moich przepisach używam go przeważanie niewiele i każdy tutaj powinien jego ilość dobrać pod siebie, w zależności jak słodkie lubi wypieki. Całą listę potrzebnych składników oraz dokładny opis wykonania krok po kroku królewskiego keto makowca znajdziesz poniżej. Wypróbuj przepis i daj znać w komentarzu jak smakuje:)
Pakiet 4 ebooków z przepisami na niskowęglowodanowe święta
Ponad 70 pysznych przepisów
KRÓLEWSKI MAKOWIEC, czyli jak zrobić ciasto na Wigilię bez cukru
10
porcji329
kcal20
minut60
minutForemka o średnicy 18cm.
Składniki
300g mielonego maku
300ml wrzącej wody
70g masła
50g orzechów np. migdały i orzechy włoskie
1 średnie jabłko ok 150g
2 łyżki skórki pomarańczowej
3 łyżki mąki kokosowej
łyżeczka sody
aromat pomarańczowy
3 czubate łyżki erytrytolu lub więcej
3 jajka
szczypta soli
Polewa:4 kostki czekolady 74%
czubata łyżka masła/ oleju kokosowego
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowani maku. Zmielony zalewamy wrzącą wodą. Chwilę mieszamy a następnie przykrywamy talerzem i odstawiamy na około 30 min, aby mak się zaparzył.
Do gorącego jeszcze maku dodajemy 70g masła. Pod wpływem temperatury masło się rozpuści. - W tym czasie przechodzimy do przygotowania pozostałych składników. Orzechy rozdrabniamy, można nożem lub też malakserem. Jabłko obieramy ze skórki a następnie kroimy w kosteczkę.
- Do maku dodajemy kolejno: skórkę pomarańczową, mąkę kokosową, sodę, erytrytol, aromat pomarańczowy, dalej pokrojone wcześniej jabłko oraz kawałki orzechów. Wszystko mieszamy a w tym czasie przechodzimy do przygotowania ostatniego składnika jakim są jajka. Całe przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na puszystą pianę. Gotową przekładamy do masy makowej i delikatnie mieszamy.
- Foremkę o średnicy 18cm wyłożoną papierem do pieczenia, wypełniamy masą makową i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 70-80 minut, grzanie góra-dół. Jeśli forma będzie większa, gdzie makowiec będzie niższy, czas pieczenia można skrócić o około 10 minut.
- Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy z formy i przygotowujemy polewę. 4 kostki czekolady o zawartości kakao 74% przekładamy do garnuszka i dodajemy czubatą łyżkę masła. Lekko podgrzewamy, aż oba składniki się połączą. Gotową polewamy ciasto. Można tworzyć wzory lub polać całe. Ciasto wstawiamy do lodówki aby polewa się zsiadła i gotowe.
- Smacznego:)
Video do przepisu
orientacyjne makro*:
- KALORIE: 329 | BIAŁKO: 11g | TŁUSZCZ: 27g | WĘGLOWODANY: 14g | WĘGLOWODANY NETTO: 5g *MAKRO może się różnić w zależności od użytej czekolady