

To danie przygotujemy w 15-20 minut. Możesz je podać na śniadanie, obiad lub zabrać ze sobą do pracy. Pyszne połączenie chrupiącego boczku z brokułem i serem.
Składniki:
200g brokuła
100ml wody
100g boczku
100ml śmietanki 30%
30g sera tartego np. mozzarella
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelnię przekładamy podzielonego na różyczki brokuła i zalewamy wodą. Przykrywamy pokrywką i na średniej mocy parujemy brokuła aż będzie al dente. Można też ugotować go w oddzielnym naczyniu.
Następnie dodajemy pocięty boczek i podsmażamy do ulubionego poziomu chrupkości. Całość zalewamy śmietanką kremówką i posypujemy tartym serem, u mnie jest to mozzarella. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Teraz wystarczy tylko podgrzać całość, aż ser się rozpuści, mieszając co jakiś czas. Gotowe danie przekładamy na talerz, można jeszcze dla dekoracji posypać mielonym pieprzem i gotowe. Całe danie jest gotowe w około 15 – 20 minut.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 727 | BIAŁKO: 32g | TŁUSZCZ: 62g | WĘGLOWODANY: 15g | WĘGLOWODANY NETTO: 9g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników