Kto uwielbia cynamon, ten przepis skradnie mu serce. Pyszny deser w postaci keto cynamonek z kremowym nadzieniem. Ciasto, które przygotujesz bez dodatku mąki a ilość węglowodanów netto na całe ciasto wynosi tylko 8g. Idealnie sprawdzi się na weekend lub jako deser na święta.
Składniki:
3 jajka
100g tłustego twarogu
szczypta soli
aromat waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżki przyprawy piernikowej bez cukru np. https://tiny.pl/c2w95
1-2 łyżki erytrytolu lub innego słodzika
łyżka gorzkiego kakao
Krem: 250g mascarpone
100ml śmietanki 30%
aromat migdałowy
łyżeczka cynamonu
1-2 łyżki erytrytolu w pudrze lub innego słodzika
Przygotowanie:
Zaczynamy od składników na ciasto – do kielicha blendera dodajemy jajka, twaróg najlepiej tłusty, trochę soli, aromatu waniliowego, pół łyżki przyprawy piernikowej bez dodatku cukru, czubatą łyżkę gorzkiego kakao, proszek do pieczenia oraz 1- 2 łyżki erytrytolu. Teraz wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki.
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i po wylaniu masy rozprowadzamy ją dokładnie po całym dnie. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 15-20 minut, opcja grzania góra-dół. Gotowe ciasto, jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy i zwijamy w rulon. Odstawiamy na bok, ciasto w tym czasie przestygnie a my przygotujemy cynamonowy krem.
Do naczynia przekładamy całe opakowanie serka mascarpone, śmietankę, aromat migdałowy, łyżeczkę cynamonu, może być płaska lub czubata, zależy jak bardzo cynamonowy krem lubicie i słodzik, u mnie jest to erytrytol w pudrze. Całość wystarczy zmiksować przez chwilę, aż uzyskamy kremową konsystencję. Chłodne ciasto rozwijamy, wykładamy cały przygotowany krem i rozprowadzamy go równomiernie zostawiając trochę wolnego miejsca na końcu. Zwijamy ponownie i tak przygotowane ciasto chowamy na lodówki, na około 30 minut lub dłużej, aby krem stężał. Po wyjęciu z lodówki kroimy na centymetrowej grubości kawałki.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 1859 | BIAŁKO: 61g | TŁUSZCZ: 174g | WĘGLOWODANY: 10g | WĘGLOWODANY NETTO: 9g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników