Marzysz o idealnym serniku, który łączy kremową konsystencję z intensywnym smakiem czekolady? Oto przepis na pyszny, niskowęglowodanowy keto sernik, który zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem!
➡️ Co znajdziesz w tym przepisie? Dowiesz się, jak łatwo przygotować ten wyjątkowy deser, który świetnie sprawdzi się nie tylko na święta. Zobaczysz, jak stworzyć oryginalny czekoladowy wzór, który doda sernikowi niepowtarzalnego charakteru. W filmie krok po kroku pokażę Ci, jak zrobić ten sernik z mąką migdałową, czekoladą słodzoną stewią i serem z wiaderka, a także jak zapobiec pękaniu sernika podczas pieczenia.
➡️ Dlaczego warto spróbować? To ciasto nie tylko smakuje jak tradycyjne, ale także świetna alternatywa, gdy jesteś na diecie low carb/ keto lub po prostu dbasz o linię, prowadzisz zdrowy styl życia i starasz się unikać cukru.
Składniki:
Spód: 130g mąki migdałowej
20g mąki kokosowej
1/2 łyżeczki cynamonu
sól
1 łyżka erytrytolu
50g masła/ masła klarowanego
Masa serowa:
850g sera z wiaderka [zobacz artykuł jaki ser kupić, aby sernik wyszedł idealny]
3 łyżki erytrytolu
4 jajka
wanilia
150g śmietany 12%
Masa czekoladowa: 60g czekolady gorzkiej bez cukru
60g śmietanki 30 lub 36%
Pakiet 4 ebooków z przepisami na niskowęglowodanowe święta
Ponad 70 pysznych przepisów
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania spodu: rozpuszczamy masło, a następnie łączymy je z mąką migdałową, kokosową, cynamonem, solą i erytrytolem. Wysypujemy mieszankę do formy o średnicy 20 cm (dno wykładamy dno papierem do pieczenia), tworząc wyższe brzegi. Pieczemy przez 10-12 minut w 160°C, a po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
Na czekoladowy wzór potrzebujemy 60g gorzkiej czekolady i 60g śmietanki 30-36%. Podgrzewamy je razem, aż czekolada się rozpuści, a następnie odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie przygotowujemy masę serową: miksujemy ser za pomocą ręcznego miksera lub planetarnego, dodajemy erytrytol, jajka pojedyńczo, wanilię i na końcu nie przerywając miksowania kwaśną śmietanę. Mieszamy tylko do połączenia składników.
Przelewamy serową masę na podpieczony spód, a na wierzchu tworzymy czekoladowy wzór. Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w 180°C, następnie obniżamy temperaturę do 115°C i pieczemy przez kolejne 50-60 minut. Studzimy w formie przez całą noc w lodówce.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na całe ciasto (około 10-16 porcji):
KALORIE: 4411 | BIAŁKO: 117g | TŁUSZCZ: 403g | WĘGLOWODANY: 82g | WĘGLOWODANY NETTO: 48g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników
2 Responses
Wszystkie przepisy tego kanału są extra w smaku i nietrudne do wykonania
Dziękuję za komentarz:)