Najlepszy KETO Sernik na Święta. Kremowy i Bez Cukru

keto sernik

Marzysz o idealnym serniku, który łączy kremową konsystencję z intensywnym smakiem czekolady? Oto przepis na pyszny, niskowęglowodanowy keto sernik, który zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem!

➡️ Co znajdziesz w tym przepisie? Dowiesz się, jak łatwo przygotować ten wyjątkowy deser, który świetnie sprawdzi się nie tylko na święta. Zobaczysz, jak stworzyć oryginalny czekoladowy wzór, który doda sernikowi niepowtarzalnego charakteru. W filmie krok po kroku pokażę Ci, jak zrobić ten sernik z mąką migdałową, czekoladą słodzoną stewią i serem z wiaderka, a także jak zapobiec pękaniu sernika podczas pieczenia.

➡️ Dlaczego warto spróbować? To ciasto nie tylko smakuje jak tradycyjne, ale także świetna alternatywa, gdy jesteś na diecie low carb/ keto lub po prostu dbasz o linię, prowadzisz zdrowy styl życia i starasz się unikać cukru.


Składniki:

Spód: 130g mąki migdałowej

20g mąki kokosowej

1/2 łyżeczki cynamonu

sól

1 łyżka erytrytolu

50g masła/ masła klarowanego

Masa serowa:

850g sera z wiaderka [zobacz artykuł jaki ser kupić, aby sernik wyszedł idealny]

3 łyżki erytrytolu

4 jajka

wanilia

150g śmietany 12%

Masa czekoladowa: 60g czekolady gorzkiej bez cukru

60g śmietanki 30 lub 36%

Pakiet 4 ebooków z przepisami na niskowęglowodanowe święta

Ponad 70 pysznych przepisów

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania spodu: rozpuszczamy masło, a następnie łączymy je z mąką migdałową, kokosową, cynamonem, solą i erytrytolem. Wysypujemy mieszankę do formy o średnicy 20 cm (dno wykładamy dno papierem do pieczenia), tworząc wyższe brzegi. Pieczemy przez 10-12 minut w 160°C, a po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.

Na czekoladowy wzór potrzebujemy 60g gorzkiej czekolady i 60g śmietanki 30-36%. Podgrzewamy je razem, aż czekolada się rozpuści, a następnie odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie przygotowujemy masę serową: miksujemy ser za pomocą ręcznego miksera lub planetarnego, dodajemy erytrytol, jajka pojedyńczo, wanilię i na końcu nie przerywając miksowania kwaśną śmietanę. Mieszamy tylko do połączenia składników.

Przelewamy serową masę na podpieczony spód, a na wierzchu tworzymy czekoladowy wzór. Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w 180°C, następnie obniżamy temperaturę do 115°C i pieczemy przez kolejne 50-60 minut. Studzimy w formie przez całą noc w lodówce.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

ORIENTACYJNE MAKRO na całe ciasto (około 10-16 porcji):

KALORIE: 4411 | BIAŁKO: 117g | TŁUSZCZ: 403g | WĘGLOWODANY: 82g | WĘGLOWODANY NETTO: 48g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



 Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy.

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *