Przepis na sernik baskijski, najlepszy sernik na świecie:) Bardzo puszysty z kremową konsystencją. Idealne ciasto do popołudniowej kawy, nie tylko na diecie KETO. Kto raz go spróbuje, będzie go piec już zawsze😍
KETO SERNIK BASKIJSKI
Ilość porcji:
10
porcjiKalorie:
2821
kcalCzas przygotowania:
10
minutCzas pieczenia:
30
minutZ podanych składników wychodzi około 8-10 porcji. Foremka ma średnicę 16 cm.
Składniki
250g sera Philadelphia
270g serka śmietankowego np. Twój Smak
150g mascarpone
wanilia
120g erytrolu w pudrze (mniej lub więcej) + łyżeczka
szczypta soli
4 jajka
200ml śmietanki 30%
owoce do dekoracji
Wskazówki
- Do misy miksera wkładamy kolejno: 250g serka Philadelphia, czyli dwa opakowania, 270g serka śmietankowego naturalnego np. Twój Smak z Piątnicy, 150gramów mascarpone, wanilię, 120g erytrolu w pudrze (może być mniej lub więcej) oraz szczyptę soli. Uruchamiamy mikser i miksujemy około 2 minut do połączenia wszystkich składników.
- Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy powoli po jednym całym jajku nie przerywając miksowania. Na końcu do masy serowej dodajemy 200ml śmietanki 30% i miksujemy tylko do połączenia składników, nie dłużej. Masę przelewamy do foremki wyłożonej szczelnie papierem do pieczenia.
- Ciasto umieszczamy w nagrzanym piekarniku do 220° opcja grzania góra-dół i pieczemy około 30-35 minut. W zależności od waszego piekarnika czas ten może być krótszy lub dłuższy – góra sernika powinna się delikatnie przypiec. Ciasto po upieczeniu ma płynny środek. Pozostawiamy je w uchylonym piekarniku na około godzinę. Zimne chowamy do lodówki najlepiej na całą noc.
- Na koniec ciasto posypujemy erytrolem i dekorujemy owocami.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO:
- MAKRO NA CAŁY SERNIK: KALORIE: 2821| BIAŁKO: 76g | TŁUSZCZ: 268g | WĘGLOWODANY: 27g | WĘGLOWODANY NETTO: 26g
Zobacz więcej przepisów na YouTube
Odwiedź mnie na Instagramie