Malinowy kremowy sernik z białą czekoladą Bez Cukru

malinowy sernik

Idealnie kremowy sernik, który rozpływa się w ustach i zachwyca swoją delikatnością, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Biała czekolada, aksamitne mascarpone i to wszystko w połączeniu z malinami.


Składniki:

250g twarogu półtłustego lub tłustego

125g mascarpone

3 większe jajka lub 4 mniejsze

3-4 łyżki erytrytolu lub innego słodzika

2 łyżki błonnika bambusowego lub budyniu bez cukru

100g mrożonych bądź świeżych malin

opcjonalnie do dekoracji biała czekolada bez cukru

Pakiet 5ebooków z przepisami plus video

Ponad 90 pysznych przepisów

Przygotowanie:

Serową masę z której upieczemy sernik przygotujemy w jednym naczyniu. Potrzebujemy opakowanie twarogu , ½ opakowania serka mascarpone, jajka, około 3-4 łyżek erytrytolu bądź innego słodzika, a także 2 łyżki błonnika bambusowego lub budyniu bez cukru. Ten dodatek pozwoli wchłonąć nadmiar wody z owoców. Sernik miał być malinowy więc na końcu dodajemy mrożone maliny bądź w sezonie używamy świeżych. Teraz wystarczy tylko zmiksować wszystko np. za pomocą blendera żyrafy. Po chwili otrzymamy kremową masę.

Przelewamy ją do foremki o średnicy 16 cm i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C. Pieczemy w opcji grzania góra – dół przez około 45-50 minut, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze na około 10-15 minut, nie otwierając drzwiczek, następnie studzimy. 

Opcjonalnie zimny sernik można jeszcze udekorować np. białą rozpuszczoną czekoladą słodzoną stewią. Gdy polewa stężeje możemy podawać ciasto. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:



Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *