


Idealnie kremowy sernik, który rozpływa się w ustach i zachwyca swoją delikatnością, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Biała czekolada, aksamitne mascarpone i to wszystko w połączeniu z malinami.
Składniki:
250g twarogu półtłustego lub tłustego
125g mascarpone
3 większe jajka lub 4 mniejsze
3-4 łyżki erytrytolu lub innego słodzika
2 łyżki błonnika bambusowego lub budyniu bez cukru
100g mrożonych bądź świeżych malin
opcjonalnie do dekoracji biała czekolada bez cukru
Przygotowanie:
Serową masę z której upieczemy sernik przygotujemy w jednym naczyniu. Potrzebujemy opakowanie twarogu , ½ opakowania serka mascarpone, jajka, około 3-4 łyżek erytrytolu bądź innego słodzika, a także 2 łyżki błonnika bambusowego lub budyniu bez cukru. Ten dodatek pozwoli wchłonąć nadmiar wody z owoców. Sernik miał być malinowy więc na końcu dodajemy mrożone maliny bądź w sezonie używamy świeżych. Teraz wystarczy tylko zmiksować wszystko np. za pomocą blendera żyrafy. Po chwili otrzymamy kremową masę.
Przelewamy ją do foremki o średnicy 16 cm i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C. Pieczemy w opcji grzania góra – dół przez około 45-50 minut, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze na około 10-15 minut, nie otwierając drzwiczek, następnie studzimy.
Opcjonalnie zimny sernik można jeszcze udekorować np. białą rozpuszczoną czekoladą słodzoną stewią. Gdy polewa stężeje możemy podawać ciasto. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
