Dziś mam dla Was niesamowicie prosty i smakowity przepis na kremowy sernik zaledwie z 3 składników. Co więcej, to ciasto jest przygotowane bez dodatku cukru! Dodatki w postaci czekolady czy owoców są opcjonalne. Do przygotowania sernika bez cukru potrzebujecie:
Składniki:
3 jajka
200g mascarpone
25g odżywki białkowej wpc o smaku waniliowym
Dodatki:
50g borówek
2 kostki gorzkiej czekolady + łyżka oleju kokosowego
kilka truskawek
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do misy miksera i ubijamy na puszystą masę. Zajmie to kilka minut. Mascarpone ubijamy z odżywką białkową* przez chwilę mikserem, aż całość będzie przypominało krem. Teraz dodajmy 2 -3 łyżki piany z białek i mieszamy. Spowoduje to, iż masa serowa nie będzie taka zwarta i łatwiej będzie ją później wymieszać w ubitą pianą z jajek. Łączymy wszystko i delikatnie mieszamy.
Gdy mamy już wszystko gotowe przelewamy tak przygotowaną masę serową do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja ma średnicę 16cm. Wyrównujemy wierzch i już możemy piec. Ja zdecydowałam się na dodatki – będą to borówki. Są one ciężkie i opadną na dno. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C na około 30-40 minut, grzanie góra-dół.
Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez około 15 minut i wyjmujemy. Gdy będzie chłodny wyjmujemy z formy. Ja dodałam do niego co jest opcjonalne polewę czekoladową przygotowaną z dwóch kostek gorzkiej czekolady i łyżki oleju kokosowego oraz kilka truskawek do dekoracji.
*Alternatywnie można zastąpić 3 łyżkami mąki kokosowej plus erytytol do smaku i trochę wanilii.
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO na sam sernik bez dodatków:
KALORIE: 1241 | BIAŁKO: 56g | TŁUSZCZ: 116g | WĘGLOWODANY: 4g | WĘGLOWODANY NETTO: 4g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników