Któż z nas nie lubi chrupiącego musli, z dodatkiem orzechów i czekolady Tym razem udało się stworzyć i to z dużym powodzeniem ketogeniczną wersję. Pełno zdrowych tłuszczy przy minimalnej ilości węglowodanów.
Do jej przygotowania potrzebne są orzechy takie jak: włoskie, laskowe oraz migdały. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby samemu poeksperymentować i użyć innych:)



KETO domowa granola
Ilość porcji:
10
porcjiKalorie:
4471
kcalCzas przygotowania:
15
minutCzas pieczenia:
180
minutDo tak przygotowanej granoli możesz dodać wybrane przez siebie dodatki.
Składniki
150g migdałów
100g orzechów włoskich
100g orzechów laskowych
50g nasion słonecznika
50g nasion dyni
100g płatków kokosowych
100g masła orzechowego/4 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki słodzika
50-100ml wody
1/2 łyżeczki cynamonu
sól
50g czekolady
Wskazówki
- W malakserze umieszczamy: 100g orzechów laskowych oraz 100g orzechów włoskich. Mielimy przez chwilę i przesypujemy do dużej miski.
- Do malaksera wsypujemy: 150g migdałów, po 50 g nasion słonecznika i dyni. Miksujemy przez chwilę i dodajemy do pozostałych składników.
- Następnie do miski wsypujemy 100g płatków kokosowych, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczyptę soli, 100 g masła orzechowego lub 4 łyżki oleju kokosowego, 50-100 ml wody. Mieszamy, aż konsystencja będzie zwarta – jeśli będzie za sucha dodajemy wody. Na końcu dodajemy 2 łyżki wybranego słodzika i chwilę jeszcze mieszamy.
- Gotową granolę przekładamy na papier do pieczenia i za pomocą szpatułki rozprowadzamy po całości. Wkładamy do piekarnika i suszymy przez około 3 godziny w 50° C. Można też upiec w 180 stopniach C przez 20 minut.
- Ostudzoną granolę łamiemy na kawałki. 50g gorzkiej czekolady kroimy na kawałki i dodajemy do granoli. Przechowujemy w słoiku do około tygodnia czasu. Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO na 10 porcji:
- KALORIE: 4471 | BIAŁKO:140g | TŁUSZCZ:383g | WĘGLOWODANY: 140g | WĘGLOWODANY NETTO: 50g
Zobacz więcej przepisów na YouTube
Odwiedź mnie na Instagramie