Zapraszam Was dzisiaj na przepis na keto sernik baskijski. Jest on najbardziej kremowym sernikiem, chyba ze wszystkich馃榾 艁膮czy w sobie dwa smaki – s艂ony i s艂odki. Jego przygotowanie zajmuje dos艂ownie 5 minut, a reszt臋 pracy wykona za nas piekarnik.
Sk艂adniki:
250g serka philadelphia
250g mascarpone
3 jajka
200ml 艣mietanki 30%
wanilia
erytrytol do smaku lub inny s艂odzik
s贸l
Do dekoracji owoce
Przygotowanie:
Do misy miksera przek艂adamy wszystkie sery – b臋dzie to serek philadephia 2 opakowania i 1 opakowanie mascarpone. Dodajemy erytrytol lub inny s艂odzik oraz wanili臋. Ca艂o艣膰 miksujemy przez oko艂o minut臋, a偶 sery si臋 po艂膮cz膮. W kolejnym kroku nie przerywaj膮c miksowania dodajemy po jednym ca艂ym jajku, troch臋 soli oraz wlewamy ca艂y kubeczek 艣mietanki. Miksujemy ju偶 tylko do po艂膮czenia sk艂adnik贸w i masa serowa jest ju偶 gotowa.
Foremk臋 o 艣rednicy 18cm wyk艂adamy papierem do pieczenia i przelewamy zawarto艣膰 misy. Tak przygotowany sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220掳C opcja grzania g贸ra- d贸艂 przez oko艂o 30-35 minut. Wierzch si臋 przypiecze, ale tak ma by膰. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze ciasto na 30 minut w piekarniku bez otwierania drzwiczek. Gor膮cy sernik nadal mo偶e wydawa膰 si臋 p艂ynny – postawiamy go do ca艂kowitego ostudzenia a nast臋pnie wk艂adamy do lod贸wki na kilka godzin.
Jako ostatnia pozostanie nam jeszcze jego dekoracja – troch臋 艣wie偶ych owoc贸w oraz erytrytol w pudrze. Ciasto jest gotowe do krojenia.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO n 1/8 porcji:
KALORIE: 311 | BIA艁KO: 7g | T艁USZCZ: 30g | W臉GLOWODANY: 2g | W臉GLOWODANY NETTO: 2g
*MAKRO mo偶e si臋 r贸偶ni膰 w zale偶no艣ci od u偶ytych sk艂adnik贸w