Keto sernik baskijski. Przepis na bardzo kremowy i delikatny sernik bez cukru

Keto sernik baskijski

Zapraszam Was dzisiaj na przepis na keto sernik baskijski. Jest on najbardziej kremowym sernikiem, chyba ze wszystkich😀 Łączy w sobie dwa smaki – słony i słodki. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut, a resztę pracy wykona za nas piekarnik.

Składniki:

250g serka philadelphia

250g mascarpone

3 jajka

200ml śmietanki 30%

wanilia

erytrytol do smaku lub inny słodzik

sól

Do dekoracji owoce

Przygotowanie:

Do misy miksera przekładamy wszystkie sery – będzie to serek philadephia 2 opakowania i 1 opakowanie mascarpone. Dodajemy erytrytol lub inny słodzik oraz wanilię. Całość miksujemy przez około minutę, aż sery się połączą. W kolejnym kroku nie przerywając miksowania dodajemy po jednym całym jajku, trochę soli oraz wlewamy cały kubeczek śmietanki. Miksujemy już tylko do połączenia składników i masa serowa jest już gotowa.

Foremkę o średnicy 18cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy zawartość misy. Tak przygotowany sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220°C opcja grzania góra- dół przez około 30-35 minut. Wierzch się przypiecze, ale tak ma być. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze ciasto na 30 minut w piekarniku bez otwierania drzwiczek. Gorący sernik nadal może wydawać się płynny – postawiamy go do całkowitego ostudzenia a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin. 

Jako ostatnia pozostanie nam jeszcze jego dekoracja – trochę świeżych owoców oraz erytrytol w pudrze. Ciasto jest gotowe do krojenia.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

ORIENTACYJNE MAKRO n 1/8 porcji:

KALORIE: 311 | BIAŁKO: 7g | TŁUSZCZ: 30g | WĘGLOWODANY: 2g | WĘGLOWODANY NETTO: 2g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *