
Przygotuj pyszny piernik na święta bez dodatku mąki czy cukru. Aromatyczny z nutą czekolady i chrupiącymi orzechami.
Składniki:
5 jajek
300g cukinii
30g masła
1 czekolada bez cukru
2 łyżki przyprawy piernikowej bez cukru
łyżka gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-4 łyżki erytrytolu opcjonalnie
50g orzechów np. włoskie, laskowe, migdały
sól
Polewa: 2 łyżki odżywki białkowej waniliowej plus woda
Przygotowanie:
Do niewielkiego garnuszka dodajemy opakowanie czekolady bez cukru, którą łamiemy na kawałki oraz masło (można zastąpić innym tłuszczem). Całość rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia.
W tym czasie ścieramy na tarce o dużych oczkach jedną średnią cukinię. Solimy i odstawiamy na 10-15 minut, aby puściła sok. Następnie dosyć mocno ją odciskamy i przekładamy do większego naczynia.
Teraz czas na pozostałe składniki: jajka, przestudzoną czekoladę z masłem, przyprawę piernikową, gorzkie kakao oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Całość wystarczy tylko zmiksować za pomocą blendera żyrafy. Nie przejmujcie się, że ciasto będzie rzadkie. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta, mieszamy.
Gdy wszystko mamy już gotowe, przelewamy masę piernikową do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C grzanie góra-dół przez około 60-70 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto odstawiamy do przestudzenia.
Gdy będzie już chłodne robimy polewę. 2 łyżki odżywki białkowej o smaku waniliowym, lub taką jaką lubicie łączymy z odrobiną wody. Mieszamy i dodajemy w razie potrzeby jeszcze płynu. Polewa ma być lejąca. Zamiast wody można dodać śmietankę lub mleczko kokosowe. Dekorujemy ciasto i posypujemy jeszcze np. posiekanymi orzechami. Ciasto wstawiamy na 15-30 minut do lodówki, aż polewa zastygnie.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 1453 | BIAŁKO: 60g | TŁUSZCZ: 117g | WĘGLOWODANY: 45g | WĘGLOWODANY NETTO: 28g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników