Przygotuj pyszne leniwe kluski w wersji keto w 15 minut. Dodaj masło i ulubione składniki. Stwórz pyszny obiad. Z podanych składników przygotujesz jedną lub dwie porcje.
Składniki:
250g tłustego twarogu
1 jajko
10g mąki kokosowej
10g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów blanszowanych
10g babki jajowatej
10s sera grana padano lub parmezan
woda
sól
30g masła
Przygotowanie:
W większym naczyniu łączymy kostkę tłustego twarogu, jajko i dodajemy po czubatej łyżce tartego sera Grana Padano lub Pamezanu, mąki kokosowej, maki migdałowej lub zmielonych migdałów blanszowanych oraz babki jajowatej. Wszystko wystarczy wymieszać, początkowo łyżką a później już ręką. Jeśli Wasz ser jest bardziej wodnisty należy dodać jeszcze po pół łyżki mąki migdałowej i kokosowej. Gotowe ciasto odstawiamy na chwilę a w tym czasie gotujemy wodę w dużym garnku.
Deskę podsypujemy odrobiną mąki migdałowej i z połowy ciasta tworzymy rulon. Gotowy tniemy za pomocą noża. Zamiast mąki możecie użyć trochę tłuszczu. Gdy mamy już wszystko gotowe, solimy wodę i wkładamy do niej leniwe. Gotujemy przez kilka minut, aż kluski wypłyną na wierzch. Trzymamy jeszcze chwilę i wyjmujemy. Podajemy obowiązkowo polane masłem. Ja dodałam jeszcze podsmażoną cebulę i boczek, ale można również w wersji na słodko – posypać np. cynamonem.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 841 | BIAŁKO: 55g | TŁUSZCZ: 62g | WĘGLOWODANY: 13g | WĘGLOWODANY NETTO: 0g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników