Święta Bożego Narodzenia już tuż tuż a więc czas na miękkie świąteczne pierniki bez leżakowania. Bardzo łatwy przepis na ich puszystą wersję. Idealne do zrobienia w dzień Wigilii. Dodatkowo można polać je pyszną czekoladową polewą. Są tak pyszne, że polecam od razu przygotować podwójną lub potrójną porcję 😁
Miękkie ŚWIĄTECZNE PIERNIKI
15
porcji30
minutes1272
kcalZ podanych składników wychodzi 15 sztuk.
Składniki
1 jajko
50g śmietanki 30%
50g mascarpone
50g miękkiego masła
100g erytrolu w pudrze (mniej lub więcej)
30g mąki kokosowej
120g mąki migdałowej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki przyprawy piernikowej
SKŁADNIKI POLEWY:
60g oleju kokosowego
2 łyżki erytrolu w pudrze
3 łyżki gorzkiego kakao
1-3 łyżek mleka kokosowego (gdyby polewa była za gęsta)
Wskazówki
- Do misy miksera dodajemy: jedno całe jajko, 50g śmietanki 30%, 50g mascarpone, 50g miękkiego masła oraz 100g erytrolu w pudrze. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy 30g mąki kokosowej, 120g mąki migdałowej, szczyptę soli, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 2 łyżki dobrej przyprawy piernikowej. Mieszamy, aż wszystko się połączy. Przykrywamy folią i na godzinę wstawiamy ciasto do lodówki na około godzinę.
- Formujemy małe kuleczki. Lekko spłaszczamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 130°C na około 25-35 minut. Gotowe studzimy i przechodzimy do przygotowania czekoladowej polewy.
- Do garnuszka wkładamy 60g oleju kokosowego/ może być też masło, dwie łyżki erytrolu w pudrze oraz 3 łyżki gorzkiego kakao Mieszamy aż składniki się połączą, nie gotujemy. Gdy polewa przestygnie polewamy nią pierniczki. Wstawiamy na kilka minut do lodówki i gotowe.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO:
- MAKRO NA 15 PIERNICZKÓW BEZ POLEWY: KALORIE: 1272 | BIAŁKO: 43g| TŁUSZCZ: 150g | WĘGLOWODANY: 37g | WĘGLOWODANY NETTO: 17g
- MAKRO POLEWY: KALORIE: 612 | BIAŁKO:4g | TŁUSZCZ: 68g | WĘGLOWODANY: 2g | WĘGLOWODANY NETTO: 0g
Zobacz więcej przepisów na YouTube
Odwiedź mnie na Instagramie