Przedstawiam Wam przepis na świąteczny piernik. Idealne ciasto na Wigilię, wilgotne o wyraźnym korzennym smaku, bez cukru. Góra piernika to kremowa serowa polewa. Piernik nie tylko dla osób na diecie KETO ale również dla tych dbających o linię:)
KETO piernik
Ilość porcji:
20
porcjiCzas:
30
minutesKalorie:
4106
kcalForma do pieczenia ma wymiary 20x20cm.
Składniki
200g serka np. Philadephia
100g masła
150g erytrolu w pudrze
3 jajka
wanilia
250g mąki migdałowej
łyżka gorzkiego kakao
2 łyżki przyprawy piernikowej
łyżeczka proszku do pieczenia
100g mascarpone
100ml śmietanki 30%
garść orzechów
Wskazówki
- W misie miksera umieszczamy 200g kremowego serka Philadelphia oraz 100g rozpuszczonego chłodnego masła. Ubijamy przez około 2 minuty na puszystą masę. Dodajemy 100g erytrolu w pudrze i dalej miksujemy. Gdy wszystko się dodajemy 3 całe rozbite jajka, wanilię, łyżkę gorzkiego kakao oraz 2 łyżki przyprawy piernikowej. Nie przerywając miksowania dosypujemy łyżeczkę proszku do pieczenia oraz dodajemy po łyżce mąki migdałowej.
- Gotowe ciasto przekładamy do foremki 20x20cm, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w nagrzanym do 140°C piekarniku przez około 60-70 minut.
- Po ostudzeniu ciasta przechodzimy do przygotowania kremowej serowej góry. W misie miksera umieszczamy 100g mascarpone. Miksujemy około minuty i dolewamy 100ml śmietanki 30%. Gdy masa będzie puszysta dodajemy wanilię oraz 50g erytrolu w pudrze. Miksujemy tylko do połączenia składników.
- Gotową polewę wykładamy na ciasto, wyrównujemy, dekorujemy kawałkami orzechów i schładzamy ciasto w lodówce przez około 2-3 godziny.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO:
- MAKRO NA CAŁOŚĆ, OKOŁO 15-20 KAWAŁKÓW: KALORIE: 4106 | BIAŁKO: 101g | TŁUSZCZ: 373g | WĘGLOWODANY: 69g | WĘGLOWODANY NETTO: 46g
Zobacz więcej przepisów na YouTube
Odwiedź mnie na Instagramie