Pierniczki świąteczne z lukrem królewskim bez cukru i glutenu

Pierniczki świąteczne to jeden z obowiązkowych “must have” podczas Świąt Bożego Narodzenia. Tym razem prezentuję Wam ich KETO wersję – bez cukru i mąki/ glutenu. Są przyozdobione lukrem królewskim:)

KETO pierniczki z lukrem królewskim

Ilość porcji:

40

porcji
Czas:

1

hour 

30

minutes
Kalorie:

2096

kcal

Składniki

  • 200g mąki migdałowej

  • 1 jajko

  • 100g erytrolu w pudrze plus 2 łyżki

  • szczypta soli

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki przyprawy piernikowej (najlepiej bez cukru)

  • łyżka gorzkiego kakao*

  • 80g masła

  • 1 białko

  • 2 łyżki inuliny

  • łyżeczka soku z cytryny

  • *Jeśli wolicie jaśniejsze pierniczki pomijamy kakao.

Wskazówki

  • Do misy miksera dodajemy: 200g mąki z migdałów, 1 całej jajko, 100g erytrolu w pudrze (może być więcej), szczyptę soli, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki przyprawy piernikowej (najlepiej bez cukru), łyżkę gorzkiego kakao oraz 80g rozpuszczonego chłodnego masła. Miksujemy końcówką z hakiem lub wyrabiamy ręcznie. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i chowamy do zamrażalnika na około 30-40 minut. Jest to pierwszy sposób
  • Na macie silikonowej lub papierze do pieczenia umieszczamy połowę ciasta, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy nie za cienko. Używamy foremek i tworzymy kształty pierniczków. Aby pozostałe ciasto łatwo odchodziło musi być zimne. Nadmiar ciasta chowamy do lodówki, aby się schodziło.
  • Drugi sposób przygotowania pierników, to wałkujemy ciasto między dwoma arkuszami papieru i tak przygotowane ciasto chowamy do zamrażalnika na około 20 minut. Pozwala to bez problemu tworzyć kształty pierniczków. Gotowe układamy na blaszce do pieczenia. Gotowe pieczemy w 140°C przez około 18-23 minut. Studzimy i przechodzimy do dekorowania lukrem królewskim.
  • LUKIER KRÓLEWSKI: Jedno białka z umytego i sparzonego jajka ubijamy przez 5 minut na sztywną pianę. Dodajemy dwie łyżki erytrolu w pudrze oraz 2 łyżki inuliny. Ubijamy przez około 3 minuty. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i ubijamy kolejne 3 minuty. Gotowy przekładamy do niewielkiej torebki, aby łatwiej było dekorować. Lukier ma podobną konsystencję do tradycyjnego, jednak szybciej twardnieje. Gotowym dekorujemy nasze pierniczki. Gdy będą gotowe odkładamy na około 20 minut, aby dobrze wszystko wyschło. Pierniczki są gotowe.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO:

  • MAKRO NA OKOŁO 40 PIERNICZKÓW: KALORIE: 2045 | BIAŁKO: 50g | TŁUSZCZ: 181g | WĘGLOWODANY: 42g | WĘGLOWODANY NETTO: 25g
  • MAKRO NA OKOŁO 40 PIERNICZKÓW Z LUKREM: KALORIE: 2096 | BIAŁKO: 54g | TŁUSZCZ: 181g | WĘGLOWODANY: 62g | WĘGLOWODANY NETTO: 28g


Zobacz więcej przepisów na YouTube

Odwiedź mnie na Instagramie

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *