Przygotuj chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku ciasteczka z nutą piernika. Idealne na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Z podanego ciasta możesz również przygotować spód pod ciasta niskowęglowodanowe.
Składniki:
150g mascarpone
1 jajko
100g mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki przyprawy piernikowej bez cukru
1-2 łyżki mielonych orzechów włoskich
1 łyżka erytrytolu opcjonalnie
ok 50ml wody kakao opcjonalnie
Przygotowanie:
Na początku będzie nam potrzebny serek mascarpone i jajko. Miksujemy całość przez chwilę, aż masa będzie przypominała krem. Następnie dodajemy drobno zmieloną mąkę kokosową, łyżeczkę proszku do pieczenia, przyprawę piernikową, trochę erytrytolu ale nie za dużo, gdyż mąka kokosowa jest już słodka oraz 1-2 łyżki mielonych orzechów włoskich dla smaku. Ciasto na początku wyrabiamy łyżką, później już ręką aż będzie elastyczne. W międzyczasie dodajemy wodę w razie potrzeby. Zawijamy w folię spożywczą na pół godziny do godziny i chowamy do lodówki aby łatwiej było z nim później pracować.
Z chłodnego ciasta formujemy kształt ciasteczek. Ciasto nie klei się do rąk i nie jest suche. Jeśli chcecie by masa była ciemniejsza można dodać 1-2 łyżki kakao. Również zamiast ciasteczek możecie wykorzystać ten przepis jako spód pod ciasto. Ciasteczka pieczemy przez około 15-20 minut w 180 stopniach C. Chwilę po upieczeniu są miękkie, gdy wystygną będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Można je spokojnie przechowywać do tygodnia czasu w pojemniczku, wtedy całe będą miękkie.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO na 1/9 ciastek:
KALORIE: 137 | BIAŁKO: 4g | TŁUSZCZ: 12g | WĘGLOWODANY: 3g | WĘGLOWODANY NETTO: 0g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników