Dzisiaj propozycja na śniadanie z piekarnika na ciepło, czyli KETO omlet piernikowy, który nawiązuje smakiem do świątecznego piernika.
KETO OMLET PIERNIKOWY
Ilość porcji:
1
porcjaKalorie:
641
kcalCzas przygotowania:
10
minutCzas pieczenia:
25
minutW celu zwiększenia ilości tłuszczu można dodać więcej masła lub oleju kokosowego.
Składniki
3 jajka
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka przyprawy piernikowej
łyżka drobno mielonej mąki kokosowej
łyżka gorzkiego kakao
2 łyżki masła
kawałek czekolady 85%
łyżka powideł śliwkowych
tłuszcz do posmarowania formy
Wskazówki
- 3 jajka rozdziel na białka i żółtka. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj proszek do pieczenia oraz żółtka. Przez chwilę jeszcze miksuj.
- Do masy jajecznej przesiej przyprawę piernikową, mąkę kokosową oraz kakao. Delikatnie wymieszaj. Przelej gotowe ciasto do natłuszczonej formy. Piecz około 20-25 minut w 180°C.
- W małym garnuszku rozpuść masło oraz czekoladę. Dodaj powideł śliwkowych i wymieszaj. Gotowym mus rozprowadź po upieczonym omlecie.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO:
- KALORIE: 641 | BIAŁKO: 27g | TŁUSZCZ:49g | WĘGLOWODANY: 22g | WĘGLOWODANY NETTO: 14g
Wypróbowałaś/eś ten przepis?
Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary
Zobacz więcej przepisów na YouTube