Kremowa zupa z dyni z chipsami z boczku

zupa z dyni

Jeśli szukasz sycącej, aromatycznej zupy na chłodniejsze dni, ten przepis na krem z dyni z dodatkiem sera camembert i chrupiących chipsów z boczku będzie strzałem w dziesiątkę. To prosta i szybka do przygotowania potrawa, która zachwyci swoją kremową konsystencją i głębokim smakiem. Idealna na jesienne obiady lub kolacje, sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.

Składniki:

300g dyni Hokkaido

łyżka oliwy z oliwek

50g cebuli

150-250ml wody lub rosołu/ wywaru

100g papryki czerwonej

125 sera Camembert naturalnego

sól, pieprz, słodka papryka

80g boczku

Przygotowanie:

Do przygotowania zupy potrzebujemy połowę cebuli, kawałek czerwonej papryki i dyni hokkaido, które kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie w garnku podsmażamy cebulę, a po kilku minutach dodajemy paprykę i smażymy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy dynię, całość zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie kroimy camembert na kawałki.

Gdy zupa się ugotuje, dodajemy przyprawy – sól, pieprz, słodką paprykę – oraz ser. Mieszamy, czekamy 2-3 minuty, aż ser się rozpuści, a następnie blendujemy na gładki krem. Podajemy z chipsami z boczku, które przygotowujemy, smażąc cienkie plastry boczku na chrupko.

Z podanych składników otrzymamy 2 porcje zupy.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

ORIENTACYJNE MAKRO na 1 z 2 porcji:

KALORIE: 412 | BIAŁKO: 20g | TŁUSZCZ:31g | WĘGLOWODANY: 15g | WĘGLOWODANY NETTO: 10g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



 

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *