Jeśli szukasz sycącej, aromatycznej zupy na chłodniejsze dni, ten przepis na krem z dyni z dodatkiem sera camembert i chrupiących chipsów z boczku będzie strzałem w dziesiątkę. To prosta i szybka do przygotowania potrawa, która zachwyci swoją kremową konsystencją i głębokim smakiem. Idealna na jesienne obiady lub kolacje, sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.
Składniki:
300g dyni Hokkaido
łyżka oliwy z oliwek
50g cebuli
150-250ml wody lub rosołu/ wywaru
100g papryki czerwonej
125 sera Camembert naturalnego
sól, pieprz, słodka papryka
80g boczku
Przygotowanie:
Do przygotowania zupy potrzebujemy połowę cebuli, kawałek czerwonej papryki i dyni hokkaido, które kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie w garnku podsmażamy cebulę, a po kilku minutach dodajemy paprykę i smażymy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy dynię, całość zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie kroimy camembert na kawałki.
Gdy zupa się ugotuje, dodajemy przyprawy – sól, pieprz, słodką paprykę – oraz ser. Mieszamy, czekamy 2-3 minuty, aż ser się rozpuści, a następnie blendujemy na gładki krem. Podajemy z chipsami z boczku, które przygotowujemy, smażąc cienkie plastry boczku na chrupko.
Z podanych składników otrzymamy 2 porcje zupy.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na 1 z 2 porcji:
KALORIE: 412 | BIAŁKO: 20g | TŁUSZCZ:31g | WĘGLOWODANY: 15g | WĘGLOWODANY NETTO: 10g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników