
Co myślisz o połączeniu dyni z pysznym Mac & Cheese? Takie danie można przygotować z minimalną ilością węglowodanów. Jeśli jesteś na diecie KETO bądź LOW CARB to to danie jest dla Ciebie.
Składniki:
300g dyni
2 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu
100g śmietany 18%
100g sera gouda lub cheddar
60g tartej mozzarelli
1-2 opakowania makaronu konjac
łyżeczka mielonej papryki
sól, pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
Zaczynamy od dyni. Pokrojoną dynię zalewamy odrobiną wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie blendujemy na mus. Jeśli macie inną dynią niż hokkaido to należy zdjąć z niej skórę.
Na większej patelni rozgrzewamy tłuszcz i przekładamy przygotowane wcześniej puree z dyni. Dodajemy mieloną paprykę i mieszamy ciągle podgrzewając. Kolejno na patelni ląduje śmietana 18%, można także użyć śmietanki 30% lub mleka kokosowego. Teraz czas na makaron, w tym przypadku użyjemy makaronu konjac – całe opakowanie lub dwa przekładamy na patelnię, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Mieszamy podgrzewając, aż całość będzie gorąca.
Pozostał nam do dodania już tylko ser – np. tarta gouda i mozzarella. Po wymieszaniu danie jest gotowe. Można jeszcze posypać całość pociętą natką pietruszki. Przekładamy na talerze i można już delekotować się jesienną wersją mac and cheese.
Więcej pysznych przepisów z dynią znajdziesz w ebooku “Przepisy z dynią KETO i LOW CARB“.
Zobacz wykonanie tego przepisu na dyniowe mac & cheese krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 1051 | BIAŁKO: 43g | TŁUSZCZ: 84g | WĘGLOWODANY: 27g | WĘGLOWODANY NETTO: 18g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników