Dyniowe Mac & Cheese – Jesienny przysmak na Twoim talerzu w wersji niskowęglowodanowej🎃🔥🧀

dyniowe mac and cheese

Co myślisz o połączeniu dyni z pysznym Mac & Cheese? Takie danie można przygotować z minimalną ilością węglowodanów. Jeśli jesteś na diecie KETO bądź LOW CARB to to danie jest dla Ciebie.

Składniki:

300g dyni

2 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu

100g śmietany 18%

100g sera gouda lub cheddar

60g tartej mozzarelli

1-2 opakowania makaronu konjac

łyżeczka mielonej papryki

sól, pieprz

natka pietruszki

Przygotowanie:

Zaczynamy od dyni. Pokrojoną dynię zalewamy odrobiną wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie blendujemy na mus. Jeśli macie inną dynią niż hokkaido to należy zdjąć z niej skórę.

Na większej patelni rozgrzewamy tłuszcz i przekładamy przygotowane wcześniej puree z dyni. Dodajemy mieloną paprykę i mieszamy ciągle podgrzewając. Kolejno na patelni ląduje śmietana 18%, można także użyć śmietanki 30% lub mleka kokosowego. Teraz czas na makaron, w tym przypadku użyjemy makaronu konjac – całe opakowanie lub dwa przekładamy na patelnię, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Mieszamy podgrzewając, aż całość będzie gorąca.

Pozostał nam do dodania już tylko ser – np. tarta gouda i mozzarella. Po wymieszaniu danie jest gotowe. Można jeszcze posypać całość pociętą natką pietruszki. Przekładamy na talerze i można już delekotować się jesienną wersją mac and cheese.

Więcej pysznych przepisów z dynią znajdziesz w ebooku “Przepisy z dynią KETO i LOW CARB“.

Zobacz wykonanie tego przepisu na dyniowe mac & cheese krok po kroku.

ORIENTACYJNE MAKRO:

KALORIE: 1051 | BIAŁKO: 43g | TŁUSZCZ: 84g | WĘGLOWODANY: 27g | WĘGLOWODANY NETTO: 18g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



 

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *