Co my艣lisz o po艂膮czeniu dyni z pysznym Mac & Cheese? Takie danie mo偶na przygotowa膰 z minimaln膮 ilo艣ci膮 w臋glowodan贸w. Je艣li jeste艣 na diecie KETO b膮d藕 LOW CARB to to danie jest dla Ciebie.
Sk艂adniki:
300g dyni
2 艂y偶ki mas艂a klarowanego lub innego t艂uszczu
100g 艣mietany 18%
100g sera gouda lub cheddar
60g tartej mozzarelli
1-2 opakowania makaronu konjac
艂y偶eczka mielonej papryki
s贸l, pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
Zaczynamy od dyni. Pokrojon膮 dyni臋 zalewamy odrobin膮 wody i gotujemy pod przykryciem do mi臋kko艣ci. Nast臋pnie blendujemy na mus. Je艣li macie inn膮 dyni膮 ni偶 hokkaido to nale偶y zdj膮膰 z niej sk贸r臋.
Na wi臋kszej patelni rozgrzewamy t艂uszcz i przek艂adamy przygotowane wcze艣niej puree z dyni. Dodajemy mielon膮 papryk臋 i mieszamy ci膮gle podgrzewaj膮c. Kolejno na patelni l膮duje 艣mietana 18%, mo偶na tak偶e u偶y膰 艣mietanki 30% lub mleka kokosowego. Teraz czas na makaron, w tym przypadku u偶yjemy makaronu konjac – ca艂e opakowanie lub dwa przek艂adamy na patelni臋, doprawiamy do smaku sol膮, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Mieszamy podgrzewaj膮c, a偶 ca艂o艣膰 b臋dzie gor膮ca.
Pozosta艂 nam do dodania ju偶 tylko ser – np. tarta gouda i mozzarella. Po wymieszaniu danie jest gotowe. Mo偶na jeszcze posypa膰 ca艂o艣膰 poci臋t膮 natk膮 pietruszki. Przek艂adamy na talerze i mo偶na ju偶 delekotowa膰 si臋 jesienn膮 wersj膮 mac and cheese.
Wi臋cej pysznych przepis贸w z dyni膮 znajdziesz w ebooku “Przepisy z dyni膮 KETO i LOW CARB“.
Zobacz wykonanie tego przepisu na dyniowe mac & cheese krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 1051 | BIA艁KO: 43g | T艁USZCZ: 84g | W臉GLOWODANY: 27g | W臉GLOWODANY NETTO: 18g
*MAKRO mo偶e si臋 r贸偶ni膰 w zale偶no艣ci od u偶ytych sk艂adnik贸w