KETO krem z dyni

Zupa krem z dyni z dodatkiem boczku idealnie sprawdzi się jako jesienna propozycja.

KETO krem z dyni

Ilość porcji:

2

porcje
Kalorie:

345

kcal
Czas przygotowania:

5

minut
Czas gotowania:

20

minut

Składniki

  • 50g cebuli

  • ząbek czosnku

  • 2 łyżki masła klarowanego/ oleju kokosowego

  • 300g dyni

  • sól, pieprz

  • 200ml wody lub rosołu

  • 100ml śmietanki 30% lub mleka kokosowego

  • 2 plastry boczku

Wskazówki

  • Rozpoczynamy od pokrojenia cebulki, można również użyć zwykłej cebuli lub czerwonej. Następnie w garnku z grubszym dnem rozgrzewamy masło klarowane lub też może być olej kokosowy. Przekładamy pociętą cebulkę i chwilę podsmażamy. W tym czasie kroimy na kawałki około 300g dyni np. hokaido. Nie trzeba jej obierać ze skóry, chyba że jest wyjątkowo gruba.
  • Do podsmażonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pokrojoną dynię. Podsmażamy wszystko około 5 minut mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy około 200ml wody lub łagodnego rosołu i pod przykryciem gotujemy około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dolewamy 100ml śmietanki 30% lub w wersji bezmlecznej mleka kokosowego. Za pomocą blendera miksujemy na gładki krem. Zupę przelewamy do dwóch talerzy i dodajemy podsmażony boczek.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

Orientacyjne MAKRO na 1 porcję:

  • KALORIE: 345 | BIAŁKO: 5g | TŁUSZCZ: 30g | WĘGLOWODANY: 15g | WĘGLOWODANY NETTO: 10g

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *