Zupa krem z dyni z dodatkiem boczku idealnie sprawdzi się jako jesienna propozycja.
KETO krem z dyni
Ilość porcji:
2
porcjeKalorie:
345
kcalCzas przygotowania:
5
minutCzas gotowania:
20
minutSkładniki
50g cebuli
ząbek czosnku
2 łyżki masła klarowanego/ oleju kokosowego
300g dyni
sól, pieprz
200ml wody lub rosołu
100ml śmietanki 30% lub mleka kokosowego
2 plastry boczku
Wskazówki
- Rozpoczynamy od pokrojenia cebulki, można również użyć zwykłej cebuli lub czerwonej. Następnie w garnku z grubszym dnem rozgrzewamy masło klarowane lub też może być olej kokosowy. Przekładamy pociętą cebulkę i chwilę podsmażamy. W tym czasie kroimy na kawałki około 300g dyni np. hokaido. Nie trzeba jej obierać ze skóry, chyba że jest wyjątkowo gruba.
- Do podsmażonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pokrojoną dynię. Podsmażamy wszystko około 5 minut mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy około 200ml wody lub łagodnego rosołu i pod przykryciem gotujemy około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dolewamy 100ml śmietanki 30% lub w wersji bezmlecznej mleka kokosowego. Za pomocą blendera miksujemy na gładki krem. Zupę przelewamy do dwóch talerzy i dodajemy podsmażony boczek.
- Smacznego:)
Video do przepisu
Orientacyjne MAKRO na 1 porcję:
- KALORIE: 345 | BIAŁKO: 5g | TŁUSZCZ: 30g | WĘGLOWODANY: 15g | WĘGLOWODANY NETTO: 10g