Frittata z tuńczykiem, czyli przepis na pyszne śniadanie

frittata tuńczyk

Szukasz pomysłu na szybkie, zdrowe i sycące danie, które przygotujesz w kilka minut? Mamy coś dla Ciebie! Ta zapiekanka z jajkami, tuńczykiem i warzywami to idealny wybór na śniadanie, obiad czy kolację. Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka prostych składników, które z pewnością masz w kuchni.

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek

3 jajka

60g tuńczyka w sosie własnym

50g pomidorów

50g fasolki zielonej

30g czerwonej cebuli

30g oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Na początku przygotujemy wszystkie składniki – potrzebujemy kawałek cebuli, który drobno kroimy, może być czerwona lub zwykła. Kolejno kilka pomidorków koktajlowych kroimy na połówki.

Do naczynia do zapiekania wlewamy na dno trochę oliwy z oliwek i dodajemy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem, można także dodać inne ulubione przyprawy a następnie rozkłócamy jajka za pomocą widelca. Teraz czas na dodatki tuńczyka w sosie własnym i pozostałe składniki – cebulę, oliwki, pomidory oraz trochę mrożonej fasolki. Całość zapiekamy w aifryerze przez około 25 minut, temp 180°C. To danie można również upiec w piekarniku, wtedy wydłużamy czas do 30-35 minut lub usmażyć na patelni pod przykryciem.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

ORIENTACYJNE MAKRO:

KALORIE: 523 | BIAŁKO: 33g | TŁUSZCZ:40g | WĘGLOWODANY: 9g | WĘGLOWODANY NETTO: 6g

MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *