

Szukasz pomysłu na szybkie, zdrowe i sycące danie, które przygotujesz w kilka minut? Mamy coś dla Ciebie! Ta zapiekanka z jajkami, tuńczykiem i warzywami to idealny wybór na śniadanie, obiad czy kolację. Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka prostych składników, które z pewnością masz w kuchni.
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
3 jajka
60g tuńczyka w sosie własnym
50g pomidorów
50g fasolki zielonej
30g czerwonej cebuli
30g oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na początku przygotujemy wszystkie składniki – potrzebujemy kawałek cebuli, który drobno kroimy, może być czerwona lub zwykła. Kolejno kilka pomidorków koktajlowych kroimy na połówki.
Do naczynia do zapiekania wlewamy na dno trochę oliwy z oliwek i dodajemy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem, można także dodać inne ulubione przyprawy a następnie rozkłócamy jajka za pomocą widelca. Teraz czas na dodatki tuńczyka w sosie własnym i pozostałe składniki – cebulę, oliwki, pomidory oraz trochę mrożonej fasolki. Całość zapiekamy w aifryerze przez około 25 minut, temp 180°C. To danie można również upiec w piekarniku, wtedy wydłużamy czas do 30-35 minut lub usmażyć na patelni pod przykryciem.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 523 | BIAŁKO: 33g | TŁUSZCZ:40g | WĘGLOWODANY: 9g | WĘGLOWODANY NETTO: 6g
MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników