Szarlotka na diecie Low Carb – Tylko 4g węglowodanów w kawałku

szarlotka low carb

Zapraszam Was na przepis, jak w prosty sposób można przygotować niskowęglowodanową śmietankową szarotkę. Tylko kilka składników, chwila pracy i zrobimy to szybkie ciasto, gdzie w jednym kawałku będzie tylko 4g węglowodanów netto. Idealne gdy staramy się ograniczać cukier.

Składniki:

150g śmietany 18% lub jogurtu greckiego

2 jajka

50g zmielonych migdałów blanszowanych/ mąki migdałowej

20g odżywki białkowej waniliowej (opcjonalnie lub tyle samo mąki migdałowej)

erytrytol opcjonalnie

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu

wanilia

150g jabłka po obraniu

Przygotowanie:

Masę na ciasto przygotujemy w jednym naczyniu – potrzebujemy śmietanę 18% lub jogurt grecki, jajka, trochę zamiennika mąki – będą to zmielone migdały blanszowane, opcjonalnie dla podniesienia zawartości białka można dodać odżywkę białkową waniliową, (używam neutralną więc dodaję również łyżkę erytrtolu, którą bym pominęła bo w odżywce smakowej jest już słodzik). Dalej potrzebujemy jeszcze trochę proszku do pieczenia, cynamon oraz wanilię. Jeśli pomijamy odżywkę należy dodać więcej mąki migdałowej. Całość miksujemy i ciasto które będzie bazą do szarotki jest już gotowe. 

Ale jak szarlotka to wykorzystamy niewielkie jabłko – można je pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Po wymieszaniu masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku w 160-170 stopanich C przez około 35-40minut, można również w airfryerze, z mniejszamy wtedy czas pieczenia do około 25-30 minut. 

Po upieczeniu studzimy i kroimy na porcję.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

ORIENTACYJNE MAKRO na 1/4 porcji

KALORIE: 220 | BIAŁKO: 10g | TŁUSZCZ: 17g | WĘGLOWODANY: 7g | WĘGLOWODANY NETTO: 4g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Polecane wpisy

Dodaj komentarz

2 Responses

  1. Dobry wieczór pani Agnieszki, czy jest w ofercie książka na święta bożego narodzenia w wersji papierowej?
    Pozdrawiam serdecznie
    Ula Gardiasz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *