Szybkie w przygotowaniu KETO ciasto marchewkowe z polewą kokosową i nutą cytryny.
KETO ciasto marchewkowe
Ilość porcji:
6
porcjiKalorie:
187
kcalCzas przygotowania:
10
minutCzas pieczenia:
30
minutW przypadku zastąpienia masła na masło klarowane ciasto jest w wersji bez nabiału.
Składniki
100g marchewki
50g wiórków kokosowych
4 jajka
50g masła
łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki słodzika np. erytrytol
Polewa:2 łyżki mleka kokosowego (stałego) lub śmietanki
łyżka soku z cytryny
opcjonalnie łyżka erytrytolu
skórka cytryny
Wskazówki
- Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wiórki kokosowe w malakserze rozdrabiamy. Wszystko przekładamy do większej miski i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy przez chwilę mikserem.
- Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, grzanie góra i dół. Pieczemy około 30 minut, aż góra lekko popęka. Chłodzimy na kratce.
- Polewa: mleko kokosowe, sok z cytryny i ewentualnie słodzik mieszamy. Tak przygotowaną polewą smarujemy ciasto i dekorujemy skórką z cytryny.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO na 1 z 6 kawałków:
- KALORIE: 187.5 | BIAŁKO: 5.8g | TŁUSZCZ: 17g | WĘGLOWODANY: 4.2g | WĘGLOWODANY NETTO: 3.4g
Wypróbowałaś/eś ten przepis?
Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary
Zobacz więcej przepisów na YouTube