KETO ciasto marchewkowe

Szybkie w przygotowaniu KETO ciasto marchewkowe z polewą kokosową i nutą cytryny.

KETO ciasto marchewkowe

Ilość porcji:

6

porcji
Kalorie:

187

kcal
Czas przygotowania:

10

minut
Czas pieczenia:

30

minut

W przypadku zastąpienia masła na masło klarowane ciasto jest w wersji bez nabiału.

Składniki

  • 100g marchewki

  • 50g wiórków kokosowych

  • 4 jajka

  • 50g masła

  • łyżeczka cynamonu

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki słodzika np. erytrytol

    Polewa:

  • 2 łyżki mleka kokosowego (stałego) lub śmietanki

  • łyżka soku z cytryny

  • opcjonalnie łyżka erytrytolu

  • skórka cytryny

Wskazówki

  • Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wiórki kokosowe w malakserze rozdrabiamy. Wszystko przekładamy do większej miski i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy przez chwilę mikserem.
  • Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, grzanie góra i dół. Pieczemy około 30 minut, aż góra lekko popęka. Chłodzimy na kratce.
  • Polewa: mleko kokosowe, sok z cytryny i ewentualnie słodzik mieszamy. Tak przygotowaną polewą smarujemy ciasto i dekorujemy skórką z cytryny.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO na 1 z 6 kawałków:

  • KALORIE: 187.5 | BIAŁKO: 5.8g | TŁUSZCZ: 17g | WĘGLOWODANY: 4.2g | WĘGLOWODANY NETTO: 3.4g

Wypróbowałaś/eś ten przepis?

Wejdź na Instagram i oznacz @tluste_gary

Zobacz więcej przepisów na YouTube

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *