Przygotuj orzechowo dyniowe ciasto bez dodatku cukru

orzechowo dyniowe ciasto

Szukasz pomysłu na jesienny deser, który zachwyci smakiem i zdrowym składem? 🍁

To orzechowo-dyniowe ciasto z korzenną nutą jest idealne! Bez cukru, z mnóstwem aromatycznych przypraw i kawałkami orzechów – każda porcja to pełnia jesiennego klimatu. Łatwe do przygotowania, puszyste i lekko wilgotne – świetnie komponuje się z filiżanką gorącej herbaty. Wprowadź odrobinę sezonowego nastroju do swojej kuchni i daj się porwać smakom tego przepisu!

Składniki:

4 jajka

150g puree z dyni

200g zmielonych migdałów blanszowanych

30g mąki kokosowej

3-5 łyżek erytrytolu

100g oleju kokosowego lub masła

łyżeczka przyprawy piernikowej

1/2 łyżeczki cynamonu

po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia

30g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Rozpuszczamy olej kokosowy i studzimy. W misce ubijamy 4 jajka z 3-4 łyżkami erytrytolu przez 30 sekund, dodajemy aromat waniliowy i puree z dyni, miksujemy. W drugim naczyniu mieszamy suche składniki: zmielone migdały, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną i cynamon. Łączymy suche składniki z masą jajeczną, dodajemy przestudzony olej, mieszamy do zgęstnienia. Opcjonalnie wrzucamy orzechy, przekładamy ciasto do formy i dekorujemy orzechami.

Pieczemy w 165-170°C przez 50 minut, sprawdzamy patyczkiem. Studzimy na kratce, kroimy po wystudzeniu.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

ORIENTACYJNE MAKRO na 1 z 15 kawałków:

KALORIE: 190 | BIAŁKO: 5g | TŁUSZCZ: 16g | WĘGLOWODANY: 4g | WĘGLOWODANY NETTO: 2g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *