

Szukasz pomysłu na jesienny deser, który zachwyci smakiem i zdrowym składem? 🍁
To orzechowo-dyniowe ciasto z korzenną nutą jest idealne! Bez cukru, z mnóstwem aromatycznych przypraw i kawałkami orzechów – każda porcja to pełnia jesiennego klimatu. Łatwe do przygotowania, puszyste i lekko wilgotne – świetnie komponuje się z filiżanką gorącej herbaty. Wprowadź odrobinę sezonowego nastroju do swojej kuchni i daj się porwać smakom tego przepisu!
Składniki:
4 jajka
150g puree z dyni
200g zmielonych migdałów blanszowanych
30g mąki kokosowej
3-5 łyżek erytrytolu
100g oleju kokosowego lub masła
łyżeczka przyprawy piernikowej
1/2 łyżeczki cynamonu
po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
30g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Rozpuszczamy olej kokosowy i studzimy. W misce ubijamy 4 jajka z 3-4 łyżkami erytrytolu przez 30 sekund, dodajemy aromat waniliowy i puree z dyni, miksujemy. W drugim naczyniu mieszamy suche składniki: zmielone migdały, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną i cynamon. Łączymy suche składniki z masą jajeczną, dodajemy przestudzony olej, mieszamy do zgęstnienia. Opcjonalnie wrzucamy orzechy, przekładamy ciasto do formy i dekorujemy orzechami.
Pieczemy w 165-170°C przez 50 minut, sprawdzamy patyczkiem. Studzimy na kratce, kroimy po wystudzeniu.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na 1 z 15 kawałków:
KALORIE: 190 | BIAŁKO: 5g | TŁUSZCZ: 16g | WĘGLOWODANY: 4g | WĘGLOWODANY NETTO: 2g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników