Święta Bożonarodzeniowe już niedługo, a więc przedstawiam Wam KETO krokiety z pieczarkami oraz z kapustą i grzybami. Idealnie pasują do świątecznego czerwonego barszczu.
KETO krokiety z pieczarkami oraz z kapustą i grzybami
Ilość porcji:
11
porcjiCzas:
2
hoursKalorie:
3584
kcalPatelnia ma średnicę 24 cm.
Składniki
12 jajek
100g mascarpone
150g masła
500g pieczarek
ząbek czosnku
2 garści sera Mozzarella
2 cebule
300g kiszonej kapusty
20g suszonych grzybów
sól, pieprz
100g sera Grana Padano lub mąki migdałowej
liście laurowe, ziele angielskie
Wskazówki
- Do miski wbijamy 10 całych jajek. Dodajemy 50g rozpuszczonego masła oraz 100g mascarpone. Miksujemy na gładką masę. Smażymy naleśniki. Z podanej masy wyjdzie około 11 naleśników.
- Średnią cebulę kroimy w kostkę, następnie 500g pieczarek. Na patelni rozgrzewamy 30g masła lub masła ghee i podsmażamy cebulę. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz pokrojone pieczarki. Smażymy do odparowania wody na mniejszej mocy około 20-25 minut. Dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Wykładamy farsz na naleśniki, dodajemy po łyżeczce sera mozzarella i zwijamy krokiety.
- W celu przygotowania krokietów z kapustą i grzybami, 20g suszonych grzybów zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na jedną godzinę. Następnie wszystko przelewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu około godzinę.
- 300g kiszonej kapusty zalewamy 500ml wody i dodajemy przyprawy. Gotujemy przez 30 minut. Gdy wszystko przestygnie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy 20g masła i podsmażamy cebulę. Dodajemy kapustę kiszoną oraz grzyby. Dodajmy sól, pieprz i smażymy przez około godzinę na małej mocy. Przestudzony farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy krokiety.
- Do miski wbijamy 2 całe jajka. Na oddzielny talerz wsypujemy 100g sera Grana Padano lub mąki migdałowej i panierujemy krokiety. Na patelni rozgrzewamy 50g masła i podsmażamy krokiety.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO:
- MAKRO NA 1/6 KROKIETÓW Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI: KALORIE: 304 | BIAŁKO: 14g | TŁUSZCZ: 28g | WĘGLOWODANY: 3g | WĘGLOWODANY NETTO: 1g
- MAKRO NA 1/5 KROKIETÓW Z PIECZARKAMI: KALORIE: 344| BIAŁKO: 19g | TŁUSZCZ: 29g | WĘGLOWODANY: 4g | WĘGLOWODANY NETTO: 1g
Zobacz więcej przepisów na YouTube
Odwiedź mnie na Instagramie