Świąteczne KETO krokiety z pieczarkami oraz z kapustą i grzybami

Święta Bożonarodzeniowe już niedługo, a więc przedstawiam Wam KETO krokiety z pieczarkami oraz z kapustą i grzybami. Idealnie pasują do świątecznego czerwonego barszczu.

KETO krokiety z pieczarkami oraz z kapustą i grzybami

Ilość porcji:

11

porcji
Czas:

2

hours 
Kalorie:

3584

kcal

Patelnia ma średnicę 24 cm.

Składniki

  • 12 jajek

  • 100g mascarpone

  • 150g masła

  • 500g pieczarek

  • ząbek czosnku

  • 2 garści sera Mozzarella

  • 2 cebule

  • 300g kiszonej kapusty

  • 20g suszonych grzybów

  • sól, pieprz

  • 100g sera Grana Padano lub mąki migdałowej

  • liście laurowe, ziele angielskie

Wskazówki

  • Do miski wbijamy 10 całych jajek. Dodajemy 50g rozpuszczonego masła oraz 100g mascarpone. Miksujemy na gładką masę. Smażymy naleśniki. Z podanej masy wyjdzie około 11 naleśników.
  • Średnią cebulę kroimy w kostkę, następnie 500g pieczarek. Na patelni rozgrzewamy 30g masła lub masła ghee i podsmażamy cebulę. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz pokrojone pieczarki. Smażymy do odparowania wody na mniejszej mocy około 20-25 minut. Dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Wykładamy farsz na naleśniki, dodajemy po łyżeczce sera mozzarella i zwijamy krokiety.
  • W celu przygotowania krokietów z kapustą i grzybami, 20g suszonych grzybów zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na jedną godzinę. Następnie wszystko przelewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu około godzinę.
  • 300g kiszonej kapusty zalewamy 500ml wody i dodajemy przyprawy. Gotujemy przez 30 minut. Gdy wszystko przestygnie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzewamy 20g masła i podsmażamy cebulę. Dodajemy kapustę kiszoną oraz grzyby. Dodajmy sól, pieprz i smażymy przez około godzinę na małej mocy. Przestudzony farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy krokiety.
  • Do miski wbijamy 2 całe jajka. Na oddzielny talerz wsypujemy 100g sera Grana Padano lub mąki migdałowej i panierujemy krokiety. Na patelni rozgrzewamy 50g masła i podsmażamy krokiety.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO:

  • MAKRO NA 1/6 KROKIETÓW Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI: KALORIE: 304 | BIAŁKO: 14g | TŁUSZCZ: 28g | WĘGLOWODANY: 3g | WĘGLOWODANY NETTO: 1g
  • MAKRO NA 1/5 KROKIETÓW Z PIECZARKAMI: KALORIE: 344| BIAŁKO: 19g | TŁUSZCZ: 29g | WĘGLOWODANY: 4g | WĘGLOWODANY NETTO: 1g


Zobacz więcej przepisów na YouTube

Odwiedź mnie na Instagramie

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *