Przepis na kapustę z grzybami na Wigilię

Jak Święta i Wigilia to obowiązkowo na stole powinna zagościć kapusta zasmażana z grzybami. Tym razem przygotowana w wersji KETO. Wzbogacona o suszone śliwki, które są opcjonalne w tym przepisie, ale dodają fajny posmak.

Przepis na kapustę z grzybami na Wigilię

Ilość porcji:

4

porcje
Czas:

2

hours 

30

minutes
Kalorie:

1114

kcal

Składniki

  • 20g suszonych grzybów plus woda

  • 150g cebuli

  • 250g pieczarek

  • 600g kiszonej kapusty (jeśli jest bardzo kwaśna, należy ją przepłukać kilka razy w wodzie)

  • 100g masła

  • liście laurowe, ziele angielskie

  • sól, pieprz

  • 4 suszone śliwki (opcjonalnie)

Wskazówki

  • 20g suszonych grzybów zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około godzinę.
  • Cebule, pieczarki oraz kapustę kiszoną kroimy. Jeśli kapusta jest kwaśna należy ją wcześniej przepłukać kilka razy. Namoczone grzyby odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wody po grzybach nie wylewamy.
  • Na patelni rozgrzewamy 100g masła. Dodajemy cebulę, pieczarki oraz grzyby. Mieszamy i podsmażamy chwilę. Dodajemy kiszoną kapustę. Następnie przyprawy liście laurowe oraz ziele angielskie, dodatkowo 4 suszone śliwki (opcjonalnie) i całość zalewamy wodą pozostałą po grzybach. Dusimy pod przykryciem na małej mocy około 2godzin mieszając od czasu do czasu. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem. Kapusta jest gotowa.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO:

  • MAKRO na całość: KALORIE: 1114 | BIAŁKO: 26g | TŁUSZCZ: 86g | WĘGLOWODANY: 55g | WĘGLOWODANY NETTO: 39g
  • MAKRO bez śliwek: KALORIE: 1039 | BIAŁKO: 25g | TŁUSZCZ: 86g | WĘGLOWODANY: 36g | WĘGLOWODANY NETTO: 23g


Zobacz więcej przepisów na YouTube

Odwiedź mnie na Instagramie

 

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *