Jak Święta i Wigilia to obowiązkowo na stole powinna zagościć kapusta zasmażana z grzybami. Tym razem przygotowana w wersji KETO. Wzbogacona o suszone śliwki, które są opcjonalne w tym przepisie, ale dodają fajny posmak.
Przepis na kapustę z grzybami na Wigilię
Ilość porcji:
4
porcjeCzas:
2
hours30
minutesKalorie:
1114
kcalSkładniki
20g suszonych grzybów plus woda
150g cebuli
250g pieczarek
600g kiszonej kapusty (jeśli jest bardzo kwaśna, należy ją przepłukać kilka razy w wodzie)
100g masła
liście laurowe, ziele angielskie
sól, pieprz
4 suszone śliwki (opcjonalnie)
Wskazówki
- 20g suszonych grzybów zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około godzinę.
- Cebule, pieczarki oraz kapustę kiszoną kroimy. Jeśli kapusta jest kwaśna należy ją wcześniej przepłukać kilka razy. Namoczone grzyby odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wody po grzybach nie wylewamy.
- Na patelni rozgrzewamy 100g masła. Dodajemy cebulę, pieczarki oraz grzyby. Mieszamy i podsmażamy chwilę. Dodajemy kiszoną kapustę. Następnie przyprawy liście laurowe oraz ziele angielskie, dodatkowo 4 suszone śliwki (opcjonalnie) i całość zalewamy wodą pozostałą po grzybach. Dusimy pod przykryciem na małej mocy około 2godzin mieszając od czasu do czasu. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem. Kapusta jest gotowa.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO:
- MAKRO na całość: KALORIE: 1114 | BIAŁKO: 26g | TŁUSZCZ: 86g | WĘGLOWODANY: 55g | WĘGLOWODANY NETTO: 39g
- MAKRO bez śliwek: KALORIE: 1039 | BIAŁKO: 25g | TŁUSZCZ: 86g | WĘGLOWODANY: 36g | WĘGLOWODANY NETTO: 23g
Zobacz więcej przepisów na YouTube
Odwiedź mnie na Instagramie