Przepis na kapustę z grzybami na Wigilię

Jak Święta i Wigilia to obowiązkowo na stole powinna zagościć kapusta zasmażana z grzybami. Tym razem przygotowana w wersji KETO. Wzbogacona o suszone śliwki, które są opcjonalne w tym przepisie, ale dodają fajny posmak.

Przepis na kapustę z grzybami na Wigilię

Ilość porcji:

4

porcje
Czas:

2

hours 

30

minutes
Kalorie:

1114

kcal

Składniki

  • 20g suszonych grzybów plus woda

  • 150g cebuli

  • 250g pieczarek

  • 600g kiszonej kapusty (jeśli jest bardzo kwaśna, należy ją przepłukać kilka razy w wodzie)

  • 100g masła

  • liście laurowe, ziele angielskie

  • sól, pieprz

  • 4 suszone śliwki (opcjonalnie)

Wskazówki

  • 20g suszonych grzybów zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około godzinę.
  • Cebule, pieczarki oraz kapustę kiszoną kroimy. Jeśli kapusta jest kwaśna należy ją wcześniej przepłukać kilka razy. Namoczone grzyby odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wody po grzybach nie wylewamy.
  • Na patelni rozgrzewamy 100g masła. Dodajemy cebulę, pieczarki oraz grzyby. Mieszamy i podsmażamy chwilę. Dodajemy kiszoną kapustę. Następnie przyprawy liście laurowe oraz ziele angielskie, dodatkowo 4 suszone śliwki (opcjonalnie) i całość zalewamy wodą pozostałą po grzybach. Dusimy pod przykryciem na małej mocy około 2godzin mieszając od czasu do czasu. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem. Kapusta jest gotowa.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO:

  • MAKRO na całość: KALORIE: 1114 | BIAŁKO: 26g | TŁUSZCZ: 86g | WĘGLOWODANY: 55g | WĘGLOWODANY NETTO: 39g
  • MAKRO bez śliwek: KALORIE: 1039 | BIAŁKO: 25g | TŁUSZCZ: 86g | WĘGLOWODANY: 36g | WĘGLOWODANY NETTO: 23g


Zobacz więcej przepisów na YouTube

Odwiedź mnie na Instagramie

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *