Pyszny sposób na wykorzystanie białek jajek, które nam pozostały. KETO rolada bezowa skrywa w sobie aksamitny krem przełamany smakiem malin i truskawek.


Rolada bezowa z malinami i truskawkami
Ilość porcji:
12
porcjiCzas:
2
hoursKalorie:
1193
kcalJeden kawałek z 12 to tylko: 99 kcal oraz 2 gramy węglowodanów netto.
Składniki
5 białek
szczypta soli
3 łyżki erytrolu w pudrze lub więcej
150g malin
100g truskawek
łyżeczka żelatyny plus gorąca woda
200ml śmietanki 30%
100g serka Philadelphia
10g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
Wskazówki
- Do misy wlewamy 5 białek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Gdy masa będzie już ubita dodajemy dwie łyżki erytrolu w pudrze lub więcej. Wyłożoną papierem do pieczenia blachę smarujemy rozpuszczonym masłem. Wykładamy masę białkową i rozsmarowujemy tworząc kwadrat lub prostokąt. Pieczemy w 160°C około 20-25 minut. Ciepłą roladę zwijamy.
- Do garnka wkładamy świeże lub mrożone 150g malin oraz 100g truskawek. Podgrzewamy, aż płyn odparuje i dodajemy łyżkę masła. 1 płaską łyżeczkę żelatyny zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę. Wlewamy żelatynę do owoców i mieszamy chwilę. Odstawiamy do przestudzenia.
- Do misy wlewamy 100ml śmietanki 36%, dodajemy 10g serka Philadelphia oraz jedną łyżkę erytrolu w pudrze lub więcej. Miksujemy na puszystą masę.
- Z rolady zdejmujemy papier. Roladę smarujemy kremem i sosem owocowym. Zwijamy.
- Do polewy rozpuszczamy w garnuszku 10g gorzkiej czekolady i łyżkę masła. Gotową roladę chowamy do lodówki na minimum godzinę lub do zamrażalnika na 0,5h.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO:
- MAKRO na 12 porcji: KALORIE: 1193 | BIAŁKO: 33g | TŁUSZCZ: 103g | WĘGLOWODANY: 41g| WĘGLOWODANY NETTO:28g
Zobacz więcej przepisów na YouTube
Odwiedź mnie na Instagramie