Śledzie na świątecznym stole to absolutny must-have, ale kto powiedział, że muszą być podane w klasycznej formie? Mam dla Was pomysł na sałatkę śledziową, która w prosty sposób łączy tradycję z nutą kulinarnej fantazji. Kilka składników, odrobina pracy, i oto gotowe danie, które zachwyci zarówno smakiem, jak i niebanalnym dodatkiem – suszonymi pomidorami. Wygląda efektownie, smakuje jeszcze lepiej, a co najważniejsze – przygotujecie ją w mgnieniu oka.
Składniki:
3 jajka
5 śledzi w zalewie
3-4 ogórki kiszone
szczypiorek lub cebulka
4 suszone pomidory odsączone z oleju
1-2 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Pakiet 4 ebooków z przepisami na niskowęglowodanowe święta
Ponad 70 pysznych przepisów
Przygotowanie:
Potrzebujemy 3 jajek, które zalewamy wodą a następnie gotujemy je na twardo.
Ten czas wykorzystamy na przygotowanie wszystkich składników – potrzebujemy około 5 śledzi. Jest to szybki przepis, więc użyjemy tutaj śledzi w zalewie i na ręczniku papierowym odsądzamy je z nadmiaru płynu. W tradycyjnej wersji dodajemy śledzie a’la matijas, które przed krojeniem moczymy w wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli. Śledzie kroimy w większe lub mniejsze kawałki. Umieszczamy je w większej misce i kroimy kilka ogórków kiszonych, suszone pomidory oraz szczypiorek lub cebulę.
W tym czasie jajka się już ugotowały więc je również po rozdrobnieniu dodajemy do reszty składników. Na koniec jeszcze tylko doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy 1-2 łyżki majonezu oraz łyżeczkę musztardy. Po wymieszaniu sałatka jest gotowa. Dobrze jest ją odstawić na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 760 | BIAŁKO: 33g | TŁUSZCZ: 66g | WĘGLOWODANY: 16g | WĘGLOWODANY NETTO: 14g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników