Pyszna tarta o wyraźnie cytrynowych smaku. Idealna na każdą porę roku.
KETO tarta cytrynowa Lemon Curd
Ilość porcji:
8
porcjiCzas:
2
hoursKalorie:
4064
kcalŚrednica formy 26 cm. Zamiast mąki kokosowej można również użyć mąki migdałowej, wtedy będzie nam potrzebne około 200 gramów.
Składniki
4 jajka
4 żółtka
250g masła
120g mąki koksowej
szczypta soli
aromat waniliowy
300g mascarpone
3 cytryny
40g etrytrolu lub więcej
Wskazówki
- Do miski wkładamy kolejno: 2 całe jajka, 150 gramów rozpuszczonego chłodnego masła, szczyptę soli, aromat waniliowy oraz 120 gramów drobno zmielonej mąki kokosowej. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników.
- Gdy ciasto będzie już gotowe, przekładamy je kawałek po kawałku do formy, która jest wysmarowana masłem i posypana mąką kokosową.
- Formę wkładamy ją do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C, grzanie góra i dół, na około 15 minut.
- Następnie potrzebujemy trzech umytych i sparzonych cytryn, ścieramy z nich skórkę a następnie wyciskamy sok.
- Na płycie ustawiamy garnek. Wlewamy do niego chłodną wodę i ustawiamy miskę. W kąpieli wodnej będziemy przygotowywać krem cytrynowy.
- Potrzebujemy do tego dwóch całych jajek i czterech żółtek, 3/4 wyciśniętego wcześniej soku z cytryny, 100g masła pociętego w kawałki, 3/4 startej wcześniej skórki z cytryny oraz aromat waniliowy. Wszystko razem mieszamy podgrzewając, aż masa zacznie gęstnieć. Będzie to trwało około 10 minut. Gdy masa będzie już gęsta, smakujemy i dodajemy wybrany słodzik. Czekamy, aż masa przestygnie.
- W tym czasie do 300 gramów serka mascarpone dodajemy pozostały sok z cytryny oraz skórkę. Miksujemy przez chwilę, aż serek będzie puszysty i dodajemy połowę naszego kremu cytrynowego. Gotową masę przelewamy na wystudzony spód tarty i wkładamy do lodówki na około jedną godzinę. Można to przyśpieszyć wkładając ciasto do zamrażalnika na około pół godziny. Pozostałą część kremu cytrynowego przykrywamy folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch.
- Gdy ciasto będzie już schłodzone wykładamy na niego pozostałą część cytrynowego, przybieramy owocami i schładzamy w lodówce jeszcze przez około dwie do trzech godzin. Po tym czasie nasze ciast o jest gotowe.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO:
- MAKRO: KALORIE: 4064 | BIAŁKO: 81g | TŁUSZCZ: 383g | WĘGLOWODANY: 52g | WĘGLOWODANY NETTO: 10g
- Makro na 1 z 8: KALORIE: 508 | BIAŁKO: 10g | TŁUSZCZ: 48g | WĘGLOWODANY: 6,5g | WĘGLOWODANY NETTO: 1g
Zobacz więcej przepisów na YouTube
Odwiedź mnie na Instagramie