
Kremowy serniczek w pucharku, gdzie łączymy słodki smak ze słonym. Całość dopełnia idealne smak figi. Taki deser przygotujesz w 5 minut.
Składniki:
250g twarogu
50g sera feta lub koziego
100g śmietanki 30%
50g fig
2 kostki czekolady 74%
erytrytol do smaku
Przygotowanie:
Będzie nam potrzebna jedna kostka tłustego twarogu i kawałek sera feta lub jeszcze lepiej koziego. Całość zalewamy słodką śmietanką i dodajemy trochę erytrytolu. Za pomocą miksera żyrafy blendujemy, aż uzyskamy gładki krem. Jeśli masa będzie za gęsta dodajemy jeszcze trochę śmietanki. Całość dzielimy na dwie porcje i przekładamy do pucharków. Jedną figę kroimy na kawałki, najlepiej na 8 części, następnie rozdrabniamy dwie kostki gorzkiej czekolad.
Sernikowe pucharki ozdabiamy figą, czekoladą i listkami bazylii. Gotowy krem przechowujemy w lodówce i wyjmujemy chwilę przed podaniem.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO na 1 z 2 porcji:
KALORIE: 444 | BIAŁKO: 26g | TŁUSZCZ: 32g | WĘGLOWODANY: 14g | WĘGLOWODANY NETTO: 12g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników