Mamy sezon na figi, więc zapraszam na pyszną i bardzo prostą w przygotowaniu sałatkę z pieczonymi figami i fetą. Pełna kolorów i bardzo smaczna. Przepisy tym razem na pograniczu diety keto a low carb.
Składniki:
120g fig
100g pomidorów koktajlowych
50g sera feta
40g rukoli
20g orzechów włoskich
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kawałek sera feta lub kanapkowego kroimy w nie za dużą kostkę. Figi nacinamy, tak aby można je otworzyć. Do środka wkładamy kawałki sera, po 3-4 kawałki. Nadziane figi przekładamy do misy airfryera i polewamy oliwą z oliwek. Zapiekamy w 180 stopniach C przez około 10 minut, można również w piekarniku.
W tym czasie na talerz wykładamy umytą rukolę. Następnie podpieczone, jeszcze ciepłe figi i dodajemy pozostałe składniki, czyli połówki pomidorów koktajowych a także kawałki orzechów włoskich. Całość polewamy octem balsamicznym i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Zobacz wykonanie tego przepisu na sałatkę z pieczonymi figami i fetą krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 545 | BIAŁKO: 16g | TŁUSZCZ: 41g | WĘGLOWODANY: 32g | WĘGLOWODANY NETTO: 25g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników