Sałatka z pieczonymi figami i fetą

sałatka z pieczoną figą i fetą

Mamy sezon na figi, więc zapraszam na pyszną i bardzo prostą w przygotowaniu sałatkę z pieczonymi figami i fetą. Pełna kolorów i bardzo smaczna. Przepisy tym razem na pograniczu diety keto a low carb.

Składniki:

120g fig

100g pomidorów koktajlowych

50g sera feta

40g rukoli

20g orzechów włoskich

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kawałek sera feta lub kanapkowego kroimy w nie za dużą kostkę. Figi nacinamy, tak aby można je otworzyć. Do środka wkładamy kawałki sera, po 3-4 kawałki. Nadziane figi przekładamy do misy airfryera i polewamy oliwą z oliwek. Zapiekamy w 180 stopniach C przez około 10 minut, można również w piekarniku.

W tym czasie na talerz wykładamy umytą rukolę. Następnie podpieczone, jeszcze ciepłe figi i dodajemy pozostałe składniki, czyli połówki pomidorów koktajowych a także kawałki orzechów włoskich. Całość polewamy octem balsamicznym i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Zobacz wykonanie tego przepisu na sałatkę z pieczonymi figami i fetą krok po kroku.

ORIENTACYJNE MAKRO:

KALORIE: 545 | BIAŁKO: 16g | TŁUSZCZ: 41g | WĘGLOWODANY: 32g | WĘGLOWODANY NETTO: 25g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *