Sezon na owoce w pełni, więc dzisiaj mam dla Was przepis, który połączy je z jogurtem. Przygotujemy skyrnik – pyszny i pełen białka. Sprawdzi się idealnie, gdy mamy ochotę na słodkie śniadanie lub jajko popołudniowy deser.
Składniki:
450g jogurtu skyr
3 jajka
2 łyżki mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych
3-4 łyżki erytrytolu
łyżka oleju kokosowego lub masła
100g malin
100g borówek
50g jeżyn
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania jogurtowej masy – potrzebujemy do niej 3 skyry po 150g każdy. Wszystkie umieszczamy w jednym naczyniu, następnie dodajemy jajka, 2 łyżki mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych, około 3-4 łyżek słodzika np. erytrytolu i całość miksujemy na gładką masę. Można użyć blendera lub zwykłego miksera.
Do naczynia do zapiekania na spód wlewamy łyżkę tłuszczu i rozprowadzamy po dnie. Kolejno dodajemy owoce np. maliny, borówki oraz jeżyny. Możecie dodać swoje ulubione w różnych proporcjach. Na końcu przelewamy masę jogurtową i delikatnie mieszamy całość. Na górę można jeszcze wyłożyć dla dekoracji owoce. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, opcja pieczenia góra- dół na około 35-40 minut. Gotowy skyrnik można jeszcze posypać dla dekoracji np. erytrytolem w pudrze. Gdy lekko przestygnie można go pokroić.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 930 | BIAŁKO: 80g | TŁUSZCZ:43g | WĘGLOWODANY: 50g | WĘGLOWODANY NETTO: 34g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników