KETO ROLADA Z ORZECHAMI

KETO ROLADA Z ORZECHAMI

KETO rolada z orzechami to propozycja dla tych, którzy szukają KETO świątecznych przepisów na słodkości lub na niedzielne ciasto do kawy. To również ciasto, które przygotujesz bez dodatku mąki. Tylko kilka prostych składników.

Do wykonania tej rolady nie potrzebujesz żadnej mąki. Głównym składnikiem ciasta jest czekolada oraz jajka. Proponujemy czekoladę o zawartości kakao 74%, jednak możesz użyć swojej ulubionej z zastrzeżeniem, iż czekolady o zawartości kakao powyżej 85% są cięższe w obróbce i ciasto może nie wyjść takie puszyste, a masa może stać się bardzo gęsta podczas obróbki. Dobrym rozwiązaniem mogą być czekolady, które na opakowaniu i w swoim składzie nie zawierają dodanego cukru. Można je coraz częściej dostać w sklepach.

Keto rolada z orzechami jest przełożona powidłami śliwkowymi bez cukru. Są one wykonane z jasnej odmiany śliwek, ale możesz wykorzystać także inny dżem / konfiturę/ powidła, które lubisz. Ważne by nie zawierały dodanego cukru. Wszystkie składniki oraz dokładny opis wykonania znajdziesz w opisie poniżej. Możesz również kliknąć w link do filmu, gdzie dokładnie wszystko opisuję i pokazuję wykonanie rolady krok po kroku. Wypróbuj przepis i i daj znać w komentarzach jak smakuje:)

KETO ROLADA Z ORZECHAMI

Ilość porcji:

14

sztuk
Kalorie:

159

kcal
Czas przygotowania:

15

minut
Czas pieczenia:

15

minut

Możesz także użyć czekolady o innej zawartości kakao.

Składniki

  • 100g czekolady 74%

  • 100g masła

  • wanilia

  • 5 jajek

  • łyżka masła orzechowego 100%

  • 100g powideł śliwkowych z żółtej śliwki bez cukru lub innego dżemu

  • 30g orzechów np. migdały i orzechy włoskie

  • erytrytol (opcjonalnie)

Wskazówki

  • Zaczynamy od umieszczenia 80g czekolady gorzkiej i 80g masła w garnuszku. Na małej mocy rozpuszczamy całość. Gdy masa będzie już jednolita dodajemy dwie łyżeczki przyprawy piernikowej bez cukru oraz wanilię i mieszamy. Po chwili odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie do misy miksera dodajemy 5 całych jajek i szczyptę soli. Ubijamy mikserem na puszystą pianę po czym dodajemy chłodną masę czekoladową. Mieszamy jeszcze chwilę. Jeśli macie słabszy mikser należy białka ubić oddzielnie ze szczyptą soli a żółtka dodać do przestudzonej masy czekoladowej i wymieszać. Później obie masy połączyć i wymieszać.
  • Tak przygotowane ciasto wylewamy na matę silikonową. Można również użyć papieru do pieczenia jednak dobrze jest go wcześniej posmarować  masłem lub olejem kokosowym, aby ciasto nie przywarło Rozprowadzamy tworząc prostokąt, nie robimy tego za cienko bo później ciężko będzie zwinąć ciasto w rulon. Ciasto pieczemy przez 15 minut, grzanie góra-dół, 180°C. Po upieczeniu wyjmujemy i chwilę studzimy. Jeszcze lekko ciepłe ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi bez cukru.
  • Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowanymi posypujemy ciasto, zostawiając ich trochę do dekoracji. Następnie zwijamy ciasto – jest delikatne i szczególnie na brzegach może się kruszyć, ale je i tak później odkroimy, aby rolada miała ładny kształt. Gdy już będzie zwinięta chowamy ją do lodówki najlepiej na całą noc
  • Przechodzimy do dekoracji ciasta. Potrzebujemy polewy, którą przygotujemy z 20g czekolady, 20g masła oraz łyżki masła orzechowego. Wszystko podgrzewamy tylko do momentu, aż składniki się połączą. Odstawiamy do przestudzenia. Chłodną dekorujemy ciasto. Można posmarować całe ciasto lub zrobić wzory. Na wierzchu posypujemy pozostałymi orzechami. Ciasto wstawiamy jeszcze na chwilę do lodówki, aby polewa stężała a następnie możemy kroić. Wyjdzie 10-14 kawałków, w zależności jak grube będziemy kroić.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

Orientacyjne MAKRO* na 1 z 14 kawałków::

  • KALORIE: 159 | BIAŁKO: 4g | TŁUSZCZ: 13g | WĘGLOWODANY: 5g | WĘGLOWODANY NETTO: 4g *MAKRO może się różnić w zależności od użytej czekolady i dżemu

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *