KETO zapiekanka Cheeseburger

KETO zapiekanka Cheeseburger. Pomysł na obiad lub posiłek do pracy. Wypróbuj przepis i daj znać w komentarzach jak smakuje:)

KETO zapiekanka Cheeseburger

Ilość porcji:

2

porcje
Kalorie:

891

kcal
Czas przygotowania:

20

minut
Czas pieczenia:

30

minut

Forma o wymiarach 15x15cm.

Składniki

  • mielona wołowina 300g

  • 100g boczku

  • łyżka smalcu

  • 150g pieczarek

  • 100g cebuli

  • 50g passaty pomidorowej

  • sól pieprz

  • łyżeczka słodkiej papryki

  • łyżeczka granulowanego czosnku

  • 1/2 łyżeczki tymianku

  • 3 jajka

  • 100ml śmietanki 30%

  • 30g sera tartego

Wskazówki

  • Zaczynamy od pokrojenia pieczarek i cebuli. Pieczarki kroimy w paski a cebulę w kostkę. Następnie na większej patelni rozgrzewamy czubata łyżkę smalcu i podsmażamy cebulę przez kilka minut. Gdy będzie gotowa na patelni ląduje mielone mięso wołowe. Smażymy je aż przestanie być surowe, w międzyczasie rozdrabniając je. Kolejno dodamy pocięte wcześniej pieczarki oraz przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek oraz słodka paprykę. Na końcu dodajemy passatę pomidorową. Mieszamy i smażymy kolejne kilka minut, aż pieczarki stracą na objętości.
  • W tym czasie łączymy ze sobą 3 jajka,  śmietanę kremówkę oraz sól i pieprz. Na dno naczynia do zapiekania przekładamy podsmażone mięso z warzywami i wyrównujemy wierzch. Zalewamy całość masa jajeczną.  W kolejnym kroku na wierzchu układamy plastry wędzonego boczku. Wszystko posypujemy tartym serem, może być cheddar, mozzarella czy gouda. Tak przygotowana zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 30 minut, aż ser zacznie się rumienić na górze. Wyjmujemy i gotowe.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

Orientacyjne MAKRO na 1 z 2 porcji:

  • KALORIE: 891 | BIAŁKO: 51g | TŁUSZCZ: 72g | WĘGLOWODANY: 15g | WĘGLOWODANY NETTO: 8g

Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *