KETO zapiekanka Cheeseburger. Pomysł na obiad lub posiłek do pracy. Wypróbuj przepis i daj znać w komentarzach jak smakuje:)
KETO zapiekanka Cheeseburger
Ilość porcji:
2
porcjeKalorie:
891
kcalCzas przygotowania:
20
minutCzas pieczenia:
30
minutForma o wymiarach 15x15cm.
Składniki
mielona wołowina 300g
100g boczku
łyżka smalcu
150g pieczarek
100g cebuli
50g passaty pomidorowej
sól pieprz
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki tymianku
3 jajka
100ml śmietanki 30%
30g sera tartego
Wskazówki
- Zaczynamy od pokrojenia pieczarek i cebuli. Pieczarki kroimy w paski a cebulę w kostkę. Następnie na większej patelni rozgrzewamy czubata łyżkę smalcu i podsmażamy cebulę przez kilka minut. Gdy będzie gotowa na patelni ląduje mielone mięso wołowe. Smażymy je aż przestanie być surowe, w międzyczasie rozdrabniając je. Kolejno dodamy pocięte wcześniej pieczarki oraz przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek oraz słodka paprykę. Na końcu dodajemy passatę pomidorową. Mieszamy i smażymy kolejne kilka minut, aż pieczarki stracą na objętości.
- W tym czasie łączymy ze sobą 3 jajka, śmietanę kremówkę oraz sól i pieprz. Na dno naczynia do zapiekania przekładamy podsmażone mięso z warzywami i wyrównujemy wierzch. Zalewamy całość masa jajeczną. W kolejnym kroku na wierzchu układamy plastry wędzonego boczku. Wszystko posypujemy tartym serem, może być cheddar, mozzarella czy gouda. Tak przygotowana zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 30 minut, aż ser zacznie się rumienić na górze. Wyjmujemy i gotowe.
- Smacznego:)
Video do przepisu
Orientacyjne MAKRO na 1 z 2 porcji:
- KALORIE: 891 | BIAŁKO: 51g | TŁUSZCZ: 72g | WĘGLOWODANY: 15g | WĘGLOWODANY NETTO: 8g