Przepis na ŚWIĄTECZNĄ GWIAZDĘ MAKOWĄ

Wigilia już za chwilę, więc na stole gości makowiec w innym wydaniu, czyli świąteczna drożdżowa gwiazda z makiem. Jej zapach i smak wprowadzą Ciebie w nastrój Świąt🎄🎇

Przepis na ŚWIĄTECZNĄ GWIAZDĘ MAKOWĄ

Ilość porcji:

20

porcji
Czas:

2

hours 
Kalorie:

3125

kcal

Składniki

  • 120g mielonego maku plus gorąca woda

  • 20g drożdży

  • łyżka inuliny

  • 100ml ciepłej wody

  • 6 jajek

  • szczypta soli

  • 80g masła

  • wanilia

  • 150g erytrolu w pudrze (lub więcej) plus 1 łyżka

  • 200g mąki migdałowej

  • 3 łyżki zmielonej mąki kokosowej

  • łyżka gumy guar/ zmielonej babki jajowatej

  • 2 łyżki mleka kokosowego

Wskazówki

  • 120g mielonego maku zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około 30-60 minut. 20g drożdży rozkruszonych zasypujemy łyżką inuliny (ewentualnie łyżką miodu) i dodajemy 100ml ciepłej wody. Mieszamy chwilę i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Do misy miksera dodajemy 3 całe jajka, szczyptę soli, 40g rozpuszczonego masła, wanilię oraz 100g erytrolu w pudrze. Miksujemy około 2-3 minut. Następnie dodajemy 200g mąki migdałowej, 2 łyżki zmielonej mąki kokosowej, łyżkę gumy guar lub zmielonej babki jajowatej oraz zaczyn drożdżowy. Miksujemy około 4-5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie przygotujemy masę makową.
  • Mak przelewamy na sitko i dociskamy, aby usunąć nadmiar wody. Przekładamy do misy i dodajemy 50g erytrolu w pudrze, 40g rozpuszczonego masła oraz 2 jajka. Miksujemy chwilę i dodajemy łyżkę do dwóch zmielonej mąki kokosowej.
  • Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy na kształt koła. Na pierwszą cześć wykładamy połowę masy makowej. Rozprowadzamy po całości. Przykrywamy kolejną porcją ciasta i wykładamy pozostały mak. Przykrywamy ostatnim kawałkiem ciasta. Na środku ustawiamy nie za dużą filiżankę lub szklankę i dzielimy ciasto na 16 kawałków. Zawijamy brzegi. Ciasto migdałowe jest bardzo delikatne, więc nie naciągamy. Końce zlepiamy razem.
  • Do jednego jajka dodajemy 2 łyżki mleka kokosowego i mieszamy. Gotowym smarujemy całe ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 60-70 minut i pieczemy około 60-70 minut. Po ostudzeniu posypujemy łyżką erytrolu w pudrze.
  • Smacznego:)

Video do przepisu

MAKRO:

  • MAKRO na całe ciasto (około 20 porcji): KALORIE: 3125 | BIAŁKO: 110g | TŁUSZCZ: 264g | WĘGLOWODANY: 62g | WĘGLOWODANY NETTO: 35g


Zobacz więcej przepisów na YouTube

Odwiedź mnie na Instagramie

 

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *