Wigilia już za chwilę, więc na stole gości makowiec w innym wydaniu, czyli świąteczna drożdżowa gwiazda z makiem. Jej zapach i smak wprowadzą Ciebie w nastrój Świąt🎄🎇
Przepis na ŚWIĄTECZNĄ GWIAZDĘ MAKOWĄ
Ilość porcji:
20
porcjiCzas:
2
hoursKalorie:
3125
kcalSkładniki
120g mielonego maku plus gorąca woda
20g drożdży
łyżka inuliny
100ml ciepłej wody
6 jajek
szczypta soli
80g masła
wanilia
150g erytrolu w pudrze (lub więcej) plus 1 łyżka
200g mąki migdałowej
3 łyżki zmielonej mąki kokosowej
łyżka gumy guar/ zmielonej babki jajowatej
2 łyżki mleka kokosowego
Wskazówki
- 120g mielonego maku zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około 30-60 minut. 20g drożdży rozkruszonych zasypujemy łyżką inuliny (ewentualnie łyżką miodu) i dodajemy 100ml ciepłej wody. Mieszamy chwilę i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Do misy miksera dodajemy 3 całe jajka, szczyptę soli, 40g rozpuszczonego masła, wanilię oraz 100g erytrolu w pudrze. Miksujemy około 2-3 minut. Następnie dodajemy 200g mąki migdałowej, 2 łyżki zmielonej mąki kokosowej, łyżkę gumy guar lub zmielonej babki jajowatej oraz zaczyn drożdżowy. Miksujemy około 4-5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie przygotujemy masę makową.
- Mak przelewamy na sitko i dociskamy, aby usunąć nadmiar wody. Przekładamy do misy i dodajemy 50g erytrolu w pudrze, 40g rozpuszczonego masła oraz 2 jajka. Miksujemy chwilę i dodajemy łyżkę do dwóch zmielonej mąki kokosowej.
- Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy na kształt koła. Na pierwszą cześć wykładamy połowę masy makowej. Rozprowadzamy po całości. Przykrywamy kolejną porcją ciasta i wykładamy pozostały mak. Przykrywamy ostatnim kawałkiem ciasta. Na środku ustawiamy nie za dużą filiżankę lub szklankę i dzielimy ciasto na 16 kawałków. Zawijamy brzegi. Ciasto migdałowe jest bardzo delikatne, więc nie naciągamy. Końce zlepiamy razem.
- Do jednego jajka dodajemy 2 łyżki mleka kokosowego i mieszamy. Gotowym smarujemy całe ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 60-70 minut i pieczemy około 60-70 minut. Po ostudzeniu posypujemy łyżką erytrolu w pudrze.
- Smacznego:)
Video do przepisu
MAKRO:
- MAKRO na całe ciasto (około 20 porcji): KALORIE: 3125 | BIAŁKO: 110g | TŁUSZCZ: 264g | WĘGLOWODANY: 62g | WĘGLOWODANY NETTO: 35g
Zobacz więcej przepisów na YouTube
Odwiedź mnie na Instagramie