

Kluski z makiem to tradycyjne danie na świątecznym stole. Przygotowałam dla ich wersję keto oraz masę makową, którą zrobimy bez dodatku cukru czy niepotrzebnych składników (które niestety występują w gotowych masach). Można ją także wykorzystać do świątecznych ciast.
Więcej świątecznych przepisów znajdziecie w ebooku “Keto świąteczne przepisy cz.2”
Składniki:
2 opakowania makaronu konjac
200g maku
50g orzechów włoskich
50g nerkowca
20g wiórków kokosowych
20g płatków migdałowych
woda lub mleko
30g rozpuszczonego chłodnego masła
wanilia
łyżka soku z cytryny
aromat migdałowy
mielony erytrytol lub inny słodzik do smaku
Przygotowanie:
Zaczynamy od maku. Do garnka wsypuję mak i zalewam chłodną wodą, tak aby jej poziom był około 1 -1,5cm powyżej maku. Doprowadzam do wrzenia, przykrywam pokrywką i na małej mocy gotuję przez około 30 minut. Mak nie był mielony. Aby nie rozkładać maszynki do mielenia, świetnym sposobem zamiast tego jest jego zblednowanie przez około 2-3 minuty. Następnie odsączamy go z nadmiaru wody, można przez ściereczkę lub na sitku. W tym czasie kroimy mieszankę orzechów na drobniejsze kawałki.
Odsączony i chłodny mak przekładamy do większej miski, gdzie będziemy łączyć wszystkie składniki. Dodajemy rozpuszczone masło, wiórki kokosowe, migdały – mogą w płatkach lub słupkach, pocięte wcześniej orzechy – nie muszą być drobno, 1-2 łyżki soku z cytryny, aromat migdałowy i mieszamy. Próbujemy i sprawdzamy na słodkość. Dodajemy wg uznania mielony erytrytol lub inny słodzik. Masę makową mamy gotową. Można ją wykorzystać również do ciast.
Do osobnego naczynia przekładamy dwa opakowania makaronu konjac oraz makową masę, po wymieszaniu danie na święta jest gotowe. Zamiast makaronu konjac możecie skorzystać z tego przepisu na przygotowanie niskowęglowodanowego makaronu.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 2214 | BIAŁKO: 67g | TŁUSZCZ: 187g | WĘGLOWODANY: 35g | WĘGLOWODANY NETTO: 2g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników