

Ekspresowy przepis na keto mazurek wielkanocny o smaku słonego karmelu. Jest gotowy w 20 minut. Prosty przepis i tylko składników:)
Składniki:
50g nasion słonecznika
50g wiórków kokosowych
50g orzechów np. włoskich, migdałów, pistacji
sól
aromat waniliowy lub migdałowy
1-2 łyżki erytrytolu
30ml rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła
150g masła orzechowego o smaku słonego karmelu np. Słony Migdał z Mct lub Masło Słony Karmel
150g mascarpone
30g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania spodu, który wykonamy w malakserze. Przekładamy do niego nasiona słonecznika, wiórki kokosowe oraz orzechy – u mnie są to akurat mielone orzechy włoskie, ale możecie użyć całych np. laskowych, pistacji, migdałów czy włoskich. Dalej dodajemy trochę soli, aromat migdałowy lub waniliowy oraz 1-2 łyżki erytrytolu lub innego słodzika. Całość miksujemy przez około 2 minuty, aż wszystkie składniki dobrze się rozdrobnioną. Można krócej, jeśli chcecie by warstwa była bardziej chrupiąca. Pozostało nam dodanie płynnego tłuszczu – może to być olej kokosowy lub masło i ponownie miksujemy, możemy także wymieszać łyżką.
Tak przygotowaną masę wykładamy do foremki o średnicy 18cm, rozprowadzamy ją po całym dnie a następnie formujemy brzegi. Gotową formę wstawiamy do zamrażalnika, aby spód stwardniał pod wpływem niższej temperatury a w tym czasie przygotujemy nadzienie. Użyjemy do tego już gotowego kremu orzechowego. Łączymy go z mascarpone i gotową masą wypełniamy spód, który jest już twardy.
Na końcu przygotujemy polewę czekoladową – kilka kostek gorzkiej czekolady rozpuszczamy i polewamy przestudzoną polewą mazurka. Dekorujemy wg uznania. Gotowego mazurka przechowujemy w lodówce. Smacznego:)
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na 1/8 porcji:
KALORIE: 371 | BIAŁKO: 11g | TŁUSZCZ: 33g | WĘGLOWODANY: 8g | WĘGLOWODANY NETTO: 6g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników