Na Świątecznym stole nie może zabraknąć pasztetu. Dzisiaj zapraszam Was na keto wersję pasztetu w wydaniu jajecznym. Idealny na ciepło lub zimno.
Więcej pysznych przepisów na Wielkanoc znajdziesz w moim świątecznym ebooku “Wielkanoc bez cukru“
Składniki:
10 jajek
150g cebuli
150g sera Mozzarella
150g śmietany 18%
50g sera Parmezan
30g majonezu
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki szczypiorku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania 8 jajek na twardo. Na patelni na oliwie podsmażamy pociętą drobno cebulę. Gotowe i ostudzone jajka rozdrabniamy, możemy je pokroić w kostkę, zetrzeć grubo na tarce. Gdy są już gotowe dodajemy pozostałe składniki – podsmażoną i chłodną cebulę, ser tarty grana padano lub parmezan, następnie tarty ser mozzarella, kwaśną śmietanę lub jogurt grecki, 2 łyżeczki musztardy, sporą łyżkę majonezu, dwa żółtka i na końcu doprawiamy do smaku. Masę mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dwa białka, które zostały nam po rozbiciu jajek z odrobiną soli ubijamy na puszystą pianę i wraz z pociętym szczypiorkiem dodajemy do jajecznej masy. Po raz ostatni mieszamy.
Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i układamy na górze trochę wiórków masła, dzięki czemu uzyskamy taką ładnie przypieczoną skórkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C, opcja grzania góra dół przez około 40-45 minut. Gotowy pasztet studzimy w formie a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby się zsiadł. Dopiero wtedy jest gotowy do krojenia. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego:)
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 2335 | BIAŁKO: 149g | TŁUSZCZ: 183g | WĘGLOWODANY: 25g | WĘGLOWODANY NETTO: 22g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników