


Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne keto gofry. Jeśli jesteście na diecie ketogenicznej lub po prostu chcecie spróbować czegoś nowego i zdrowego, ten przepis jest dla Was! Pokażę Wam, jak przygotować gofry bez glutenu i cukru, ale pełne smaku. Jeden gofr ma mniej niż 1g węglowodanów netto. Gwarantuję, że nie będziecie mogli przestać jeść! Przygotowuję je z prostych składników dostępnych w każdej kuchni, więc nie musicie się martwić o trudne zakupy. Do dzieła!
Składniki:
3 jajka
100g serka śmietankowego
łyżka mąki kokosowej
4 łyżki mąki migdałowej lub zmielonych migdałów blanszowanych
aromat waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki erytrytolu
Przygotowanie:
Wszystko przygotujemy w jednym naczyniu. Do kielicha blendera przekładamy serek śmietankowy, taki jak na sernik, już zmielony, jajka, trochę aromatu waniliowego, szczyptę soli, mąkę kokosową i migdałową, około 2 łyżek erytrytolu lub innego słodzika a na końcu płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Teraz wystarczy tylko zmiksować przez chwilę wszystkie składniki.
Gofrownicę smarujemy olejem kokosowym, może być także inny tłuszcz i wylewamy połowę masy. Pieczemy je przez kilka minut aż będą lekko złote. Gotowe wyjmujemy delikatnie i przekładamy na kratkę aby wystygły. Teraz są bardzo miękkie jednak w miarę jak będą stygły to zrobią się sztywne. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. śmietanką czy jogurtem greckim i owocami.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na 4 gofry bez dodatków:
KALORIE: 880 | BIAŁKO: 44g | TŁUSZCZ: 73g | WĘGLOWODANY: 15g | WĘGLOWODANY NETTO: 3g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników