Dzisiaj zapraszam na przepis na gofry bez dodatku mąki, idealne gdy jesteś na diecie Keto/ Low Carb lub szukasz zamiennika pieczywa. Bardzo elastyczne i bogate w białko, do przygotowania z kilku składników. Możesz dodać do nich swoje ulubione dodatki i stworzyć niepowtarzalne danie.
Składniki:
2 jajka
40g sera Cheddar tartego
50g szynki lub innej wędliny/ ryby
25g majonezu
15g cebuli dymki
tłuszcz do posmarowania gofrownicy
Przygotowanie:
Na desce kroję kilka cebulę dymkę oraz kawałek wędliny. Zamiast niej możecie użyć takiej wędliny, jaką akurat macie lub np. kawałki tuńczyka czy łososia.
W niewielkiej miseczce będziemy łączyć wszystkie składniki – będą to jajka, ser, pokrojona wcześniej cebulka i wędlina, na końcu dodajemy łyżkę majonezu. Całość mieszamy przez chwilę.
Rozgrzaną gofrownicę smaruję lekko tłuszczem i wykładam przygotowaną masę. Piekę przez kilka minut, czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy. Wyjmuję i daję im chwilę wystygnąć na kratce. Gdy będą chłodne nadal są elastyczne, można je zjeść same lub podać z ulubionymi dodatkami.
Zobacz wykonanie tego przepisu na keto gofry krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 534 | BIAŁKO: 35g | TŁUSZCZ: 43g | WĘGLOWODANY: 3g | WĘGLOWODANY NETTO: 2g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników
Jedna odpowiedź
Wpadłam tu przypadkowo,bo interesuję się tematem.
Jestem na keto adaptacji trzeci tydzień i wszystko co tego dotyczy mnie interesuje pierwszy rzut oka na twoje przepisy i już mi się podobają,🙂 zostanę chyba tu na dłużej.
Super.