Jeżeli jesteście fanami tradycyjnego makaronu z serem, ale chcielibyście zachować niski poziom węglowodanów lub trzymać się diety ketogenicznej, to ten przepis jest idealny dla Was! W tej wersji keto mac and cheese użyjemy kalafiora i zrobimy pyszny serowy sos. Ten przepis nie tylko smakuje jak prawdziwe mac and cheese, ale także dostarcza cennych składników odżywczych, które wspierają zdrowie i utrzymanie diety ketogenicznej.
Składniki:
450g kalafiora świeży lub mrożony
100ml śmietanki 30%
100ml wody
100g tartej mozzarelli
100g tartego chedara
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
łyżeczka suszonego czosnku
natka pietruszki
Przygotowanie:
Do gorącej i osolonej wody przekładamy opakowanie mrożonego kalafiora. Gotujemy pod przykryciem aż będzie al dente. W tym czasie w drugim mniejszym garnuszku umieszczamy słodką śmietankę i tyle samo wody. Podgrzewamy, aż będzie lekko wrzeć i dodajemy tarty żółty ser. Bardzo dobrze sprawdzi się np. mieszanka cheddara i mozzarelli. Mieszamy chwilę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Można dodać także inne ulubione przyprawy. Podgrzewamy dalej całość na średniej mocy, mieszając na jakiś czas, aż sery się całkowicie rozpuszczą.
Do naczynia do zapiekania wlewamy około łyżki oliwy i dodajemy odsączonego ugotowanego kalafiora. Za pomocą widelca rozdrabniamy go na mniejsze kawałki i zalewamy serowym sosem. Na końcu posypujemy jeszcze wierzch tartym serem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190°C na około 15 minut, grzanie góra- dół, po czym na kolejne 10 minut uruchamiamy termooobieg. Powstanie w ten sposób chrupiąca serowa warstwa. Jeszcze tylko trochę natki pietruszki na wierzch i danie jest gotowe. Dla urozmaicenia można oprócz kalafiora użyć np. mieszanki z brokułem lub zrobić brokuła w takim sosie. To danie świetnie się sprawdzi z dodatkiem mięsa bądź ryby. Z podanych składników wyjdą około 2 porcje, ale można także podwoić proporcje.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO:
KALORIE: 1205 | BIAŁKO: 65g | TŁUSZCZ: 95g | WĘGLOWODANY: 28g | WĘGLOWODANY NETTO: 17g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników