

Ten przepis jest idealny dla miłośników czekolady i lekko wilgotnych ciast. Zrobimy ciasto kakaowo-jogurtowe. Przygotowanie tego przysmaku jest bardzo proste, a jeden kawałek ma tylko 4g węglowodanów netto. Ciasto idealne dla osób na diecie keto, low carb.
Składniki:
3 jajka
200g jogurtu greckiego lub śmietany 12/18%
80g masła
50g mąki kokosowej
20g wiórków kokosowych
10g kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy lub śmietankowy
20g czekolady 74%
Przygotowanie:
Do większego naczynia przekładamy jajka i dodajemy erytrytol. U mnie są to 2 łyżki. Za pomocą miksera ubijamy jajka aż powstanie jasna i puszysta piana. Dodajemy do niej jogurt grecki, można także zamienić np. na śmietanę 12 lub 18%, rozpuszczone chłodne masło i dalej miksujemy tylko do połączenia składników. Teraz czas na suche składniki – mąkę kokosową połączoną z łyżeczką proszku do pieczenia, sporą łyżkę kakao, wiórki kokosowe oraz aromat waniliowy. Po raz ostatni miksujemy ciasto. Czekoladę siekamy drobno i dodajemy do przygotowanego przed chwilą ciasta, mieszamy.
Foremkę o wymiarach 15x15cm wykładamy papierem do pieczenia. Można również użyć keksówki. Przelewamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, opcja grzania góra dół na około 40 minut. Za pomocą patyczka sprawdzamy, czy ciasto się już upiekło w środku.
Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. Czekoladę łączymy z łyżką masła orzechowego 100%. Lekko podgrzewamy, aby składniki się połączyły. Jeszcze ciepłą polewę rozprowadzamy na cieście i jest już ono gotowe.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na 4 gofry bez dodatków:
KALORIE: 1695 | BIAŁKO: 50g | TŁUSZCZ: 146g | WĘGLOWODANY: 35g | WĘGLOWODANY NETTO: 16g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników