Przepis na przepyszne CIASTO KAKAOWO – JOGURTOWE bez cukru

ciasto kakaowo-jogurtowe

Ten przepis jest idealny dla miłośników czekolady i lekko wilgotnych ciast. Zrobimy ciasto kakaowo-jogurtowe. Przygotowanie tego przysmaku jest bardzo proste, a jeden kawałek ma tylko 4g węglowodanów netto. Ciasto idealne dla osób na diecie keto, low carb.

Składniki:

3 jajka

200g jogurtu greckiego lub śmietany 12/18%

80g masła

50g mąki kokosowej

20g wiórków kokosowych

10g kakao

łyżeczka proszku do pieczenia

aromat waniliowy lub śmietankowy

20g czekolady 74%

30g masła orzechowego 100%

Przygotowanie:

Do większego naczynia przekładamy jajka i dodajemy erytrytol. U mnie są to 2 łyżki. Za pomocą miksera ubijamy jajka aż powstanie jasna i puszysta piana. Dodajemy do niej jogurt grecki, można także zamienić np. na śmietanę 12 lub 18%, rozpuszczone chłodne masło i dalej miksujemy tylko do połączenia składników. Teraz czas na suche składniki – mąkę kokosową połączoną z łyżeczką proszku do pieczenia, sporą łyżkę kakao, wiórki kokosowe oraz aromat waniliowy. Po raz ostatni miksujemy ciasto. Czekoladę siekamy drobno i dodajemy do przygotowanego przed chwilą ciasta, mieszamy. 

Foremkę o wymiarach 15x15cm wykładamy papierem do pieczenia. Można również użyć keksówki. Przelewamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, opcja grzania góra dół na około 40 minut. Za pomocą patyczka sprawdzamy, czy ciasto się już upiekło w środku.

Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. Czekoladę łączymy z łyżką masła orzechowego 100%. Lekko podgrzewamy, aby składniki się połączyły. Jeszcze ciepłą polewę rozprowadzamy na cieście i jest już ono gotowe.

Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:

ORIENTACYJNE MAKRO na 4 gofry bez dodatków:

KALORIE: 1695 | BIAŁKO: 50g | TŁUSZCZ: 146g | WĘGLOWODANY: 35g | WĘGLOWODANY NETTO: 16g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *