

Delikatne, puszyste i niezwykle aromatyczne gofry chmurki w wersji niskowęglowodanowej to doskonały pomysł na keto śniadanie lub przekąskę. Wystarczy kilka prostych składników, aby stworzyć pyszne gofry z dodatkiem sera cheddar, które idealnie komponują się z ulubionymi dodatkami – awokado, bekonem czy warzywami. Szybkie, łatwe i bez dodatku tradycyjnej mąki!
Składniki:
2 jajka
50g sera tartego cheddar
50g śmietany 18%
10g odżywki białkowej bezsmakowej lub mąki migdałowej
1/4 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie łyżeczka przyprawy z suszonymi pomidorami
Przygotowanie:
Wszystko przygotujemy w jednym naczyniu do którego dodajemy: 2 całe większe jajka, tarty ser cheddar, kwaśną śmietanę 18%, może być również jogurt grecki, następnie łyżkę odżywki białkowej bezsmakowej co poprawi teksturę gofrów oraz trochę soli, proszku do pieczenia i opcjonalnie przyprawę z suszonymi pomidorami, ale tutaj możecie dodać ulubione dodatki, inne zioła czy kawałki wędliny.
Całość wystarczy tylko wymieszać i już po chwili gotową masę przelewamy do nagrzanej gofrownicy. Pieczemy przez kilka minut i gofry są gotowe. Z podanych składników zrobimy 3 gofry. Po przestudzeniu można je podać z ulubionymi dodatkami lub zimne schować do lodówki na później. Jeśli nie macie gofrownicy można użyć również opiekacza do kanapek.
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na 1/3 gofrów::
KALORIE: 154 | BIAŁKO: 11g | TŁUSZCZ: 12g | WĘGLOWODANY: 1g | WĘGLOWODANY NETTO: 1g*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników

Jedna odpowiedź
Przepis na KETO Gofry Chmurki to prawdziwe odkrycie! Gofry wyszły lekkie i puszyste, a brak mąki wcale nie wpłynął na ich smak. Idealne na śniadanie lub deser. Dziękuję za ten pomysł!