Wiosenne KETO muffinki. Pomysł na pyszne śniadanie i na posiłek do pracy

wiosenne muffinki

Czy marzysz o zdrowym, smacznym i sycącym śniadaniu, które jednocześnie pomoże Ci utrzymać formę? Czasem brakuje nam inspiracji, gdy chodzi o przygotowywanie posiłków, zwłaszcza jeśli staramy się utrzymać niski poziom węglowodanów. Ale mam dla Ciebie doskonałe rozwiązanie – Wiosenne KETO muffinki!

Składniki na 9 porcji:

6 jajek

3 rzodkiewki

ogórek

cebula dymka

łyżka śmietany 18% lub jogurtu greckiego/ śmietanki

sól, pieprz

30g sera feta

9 plastrów salami lub innej wędliny

Przygotowanie:

Zaczynamy od warzyw. Kroimy w kostkę rzodkiewki, ogórka oraz cebulkę. To wyższego naczynia wbijamy jajka i dodajemy śmietanę. Następnie doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Całość miksujemy przez chwilę aż masa będzie gładka.  Do ubitych jajek dodajemy pocięte wcześniej warzywa, a także ser feta podzielony na kawałki. Całość ostatni raz mieszamy.

Tak przygotowaną masę na muffinki będziemy przelewać do foremek wysmarowanych wcześniej tłuszczem. Ułatwi później to ich wyjmowanie. Wypełniamy je mniej więcej do 3/4 ich wysokości. Do każdej foremki dodajemy jeszcze opcjonalnie po jednym plasterku salami, można użyć każdej innej wędliny jaką akurat macie. Tak przygotowane wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza grzanie góra dół na około 30- 40 minut. Po wystudzeniu muffinki są gotowe. Jemy od razu lub przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.

ORIENTACYJNE MAKRO na 1 z 9 szt:

KALORIE: 86 | BIAŁKO: 5g | TŁUSZCZ: 6g | WĘGLOWODANY: 1g | WĘGLOWODANY NETTO: 1g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



Udostepnij:

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udostepnij:
Facebook
Twitter

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *