Dzisiaj przedstawiam Ci niezwykły przepis na filmowy hit – Torcik tiramisu. Ale uwaga! Tym razem zaskoczę Cię keto wersją tego włoskiego deseru. Przedstawię Ci, jak przygotować niesamowicie smaczne niskowęglowoadanowe naleśniki, które z pewnością oczarują Cię swoim bogatym smakiem i aksamitną konsystencją, nawiązując do klasyki tiramisu. Te bezglutenowe naleśniki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wzbogacone przepysznym kremem mascarpone, który delikatnie splata się z delikatnym smakiem kawy i kakao.
Składniki:
2 jajka
małe espresso
2 płaskie łyżki żelatyny
tłuszcz do patelni
Krem:
2 żółtka
łyżka erytrytolu
200g mascarpone
Polewa:
kostka gorzkiej czekolady plus łyżka masła
kilka truskawek do dekoracji ok 100g
łyżeczka kakao
Przygotowanie:
Zaczynamy od zaparzenia małej kawy, można również użyć kawy rozpuszczalnej, którą przygotowujemy w małej ilości wody. Odstawiamy ją do lekkiego przestudzenia a w tym czasie przechodzimy do przygotowani pozostałych składników. W naczyniu umieszczamy jajka, żelatynę i dolewamy przestudzoną kawę. Za pomocą blendera miksujemy całość około minuty, w tym czasie masa zwiększy swoją objętość.
Mniejszą patelnię rozgrzewamy, lekko natłuszczamy i smażymy naleśniki. Z podanych składników na patelni o średnicy 16 cm wyjdą 4 sztuki. Podczas smażenia boki mogą lekko się kruszyć, ale nie przeszkadza to w ich przewracaniu. Gdy usmażymy wszystkie odkładamy na bok do przestudzenia i przechodzimy do przygotowania kremu.
Do żółtek dodajemy łyżkę erytrytolu i za pomocą miksera ubijamy, aż masa będzie jasna i puszysta. Dokładamy następnie mascarpone i ponownie miksujemy około minuty. Gotowy krem dzielimy na 4 porcje.
Gdy mamy już wszystkie składniki przygotowane przechodzimy do złożenia naszego tiramisu. Zaczynamy od pierwszego naleśnika. Smarujemy go porcją kremu i kładziemy kolejnego naleśnika. Czynność powtarzamy, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Teraz przechodzimy już do dekoracji, układamy truskawki, mogą to być również inne owoce i całość polewamy rozpuszczoną kostką gorzkiej czekolady i z łyżką masła. Posypujemy kakao. Smacznego:)
Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.
ORIENTACYJNE MAKRO z dodatkami:
KALORIE: 1443 | BIAŁKO: 52g | TŁUSZCZ: 131g | WĘGLOWODANY: 13g | WĘGLOWODANY NETTO: 2g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników