Torcik tiramisu. Zobacz jak przygotować KETO naleśniki o smaku włoskiego deseru

keto naleśniki tiramisu

Dzisiaj przedstawiam Ci niezwykły przepis na filmowy hit – Torcik tiramisu. Ale uwaga! Tym razem zaskoczę Cię keto wersją tego włoskiego deseru. Przedstawię Ci, jak przygotować niesamowicie smaczne niskowęglowoadanowe naleśniki, które z pewnością oczarują Cię swoim bogatym smakiem i aksamitną konsystencją, nawiązując do klasyki tiramisu. Te bezglutenowe naleśniki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wzbogacone przepysznym kremem mascarpone, który delikatnie splata się z delikatnym smakiem kawy i kakao.

Składniki:

2 jajka

małe espresso

2 płaskie łyżki żelatyny

tłuszcz do patelni

Krem:

2 żółtka

łyżka erytrytolu

200g mascarpone

Polewa:

kostka gorzkiej czekolady plus łyżka masła

kilka truskawek do dekoracji ok 100g

łyżeczka kakao

Przygotowanie:

Zaczynamy od zaparzenia małej kawy, można również użyć kawy rozpuszczalnej, którą przygotowujemy  w małej ilości wody. Odstawiamy ją do lekkiego przestudzenia a w tym czasie przechodzimy do przygotowani pozostałych składników. W naczyniu umieszczamy jajka, żelatynę i dolewamy przestudzoną kawę. Za pomocą blendera miksujemy całość około minuty, w tym czasie masa zwiększy swoją objętość.

Mniejszą patelnię rozgrzewamy, lekko natłuszczamy i smażymy naleśniki. Z podanych składników na patelni o średnicy 16 cm wyjdą 4 sztuki. Podczas smażenia boki mogą lekko się kruszyć, ale nie przeszkadza to w ich przewracaniu. Gdy usmażymy wszystkie odkładamy na bok do przestudzenia i przechodzimy do przygotowania kremu.

Do żółtek dodajemy łyżkę erytrytolu i za pomocą miksera ubijamy, aż masa będzie jasna i puszysta. Dokładamy następnie mascarpone i ponownie miksujemy około minuty. Gotowy krem dzielimy na 4 porcje.

Gdy mamy już wszystkie składniki przygotowane przechodzimy do złożenia naszego tiramisu. Zaczynamy od pierwszego naleśnika. Smarujemy go porcją kremu i kładziemy kolejnego naleśnika. Czynność powtarzamy, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Teraz przechodzimy już do dekoracji, układamy truskawki, mogą to być również inne owoce i całość polewamy rozpuszczoną kostką gorzkiej czekolady i z łyżką masła. Posypujemy kakao. Smacznego:)

Zobacz wykonanie tego dania krok po kroku.

ORIENTACYJNE MAKRO z dodatkami:

KALORIE: 1443 | BIAŁKO: 52g | TŁUSZCZ: 131g | WĘGLOWODANY: 13g | WĘGLOWODANY NETTO: 2g

*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników



 

Lubisz moje przepisy? Napijmy się razem wirtualnej kawy

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polecane wpisy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *