
Czasami przychodzi ochota na słodkie śniadanie – wtedy twarogowe placuszki sprawdzą się idealnie! Delikatnie słodkie, aromatyczne dzięki kokosowi i wanilii, fantastycznie smakują z malinami – świeżymi lub mrożonymi. A co najlepsze, przygotujesz je w kilka minut!
Składniki:
250g twarogu półtłustego
2 jajka
3 łyżki mąki kokosowej
opcjonalnie łyżka erytrytolu
wanilia
20g oleju kokosowego
dodatki: jogurt grecki/ maliny
Przygotowanie:
W większym naczyniu łączymy – opakowanie twarogu, kolejno wbijamy jajka i dodajemy 3 łyżki mąki kokosowej, która wchłonie nadmiar płynu i pomoże osiągnąć właściwą konsystencję ciasta. Opcjonalnie dodajemy łyżkę erytrytolu dla słodszego posmaku – placuszki i tak będą już delikatnie słodkie za sprawą kokosa oraz wanilię. Wszystkie składniki rozdrabniamy za pomocą widelca i po chwili otrzymujemy zwarte ciasto. Dzielimy je na 8 do 10 porcji i lepimy placuszki, spłaszczając je trochę.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz – może to być olej kokosowy lub masło klarowane i na gorący wykładamy przygotowane przed chwilą placuszki. Całość przykrywamy pokrywką i smażymy na średniej mocy przez kilka minut. Przewracamy na druga stronę i ponownie smażymy jeszcze przez 2-3 minuty pod przykryciem. Placuszki mogą delikatnie pękać ale dają się łatwo przewrócić na drugą stronę, po usmażeniu zachowują swoją formę. Gotowe przekładamy na talerz. Dzielimy na dwie porcje i podajemy np. z jogurtem greckim i malinami.
Więcej przepisów na śniadania niskowęglowodanowe znajdziesz w ▶ Pakiet przepisów na śniadania
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na 1/8 placuszków bez dodatków:
KALORIE: 98 | BIAŁKO: 8g | TŁUSZCZ: 6g | WĘGLOWODANY: 2g | WĘGLOWODANY NETTO: 0g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników