



Keto bułeczki czy bajgle? Z jednej masy wyczarujesz oba rodzaje niskowęglowodanowego pieczywa, idealne do kanapek lub hamburgerów! Przygotowanie składników to zaledwie 5 minut, a reszta dzieje się niemal sama.
Składniki:
120g tartego sera mozzarella
jajko
60g mąki migdałowej
łyżka mascarpone lub serka śmietankowego
sól
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wystarczy wrzucić do miski startą mozzarellę, jedno jajko, mąkę migdałową lub drobno zmielone migdały blanszowane (użyjcie połowy wagi sera), łyżkę mascarpone lub naturalnego serka śmietankowego, odrobinę soli i szczyptę proszku do pieczenia. Możecie również dorzucić ulubione przyprawy, aby nadać bułeczkom innego smaku. Teraz wystarczy wszystko dobrze wymieszać – i gotowe, macie masę, która za chwilę zmieni się w pyszne pieczywo.
Podzielcie ją na 3–4 części, formując bajgle, a następnie pieczcie w 170°C (grzanie góra-dół) przez około 25 minut. Po krótkim przestudzeniu będą gotowe do podania – idealne na śniadanie!
A jeśli wolicie bułeczki, uformujcie je, zostawiając między nimi trochę przestrzeni, bo delikatnie się rozleją. Jeśli chcecie uzyskać wyższe należy użyć foremki. Wstawcie do piekarnika na 30 minut – i gotowe! Idealne do hamburgerów.
Więcej przepisów na pieczywo niskowęglowodanowe znajdziesz w ebooku ▶ Pieczywo niskowęglowodanowe i keto
Zobacz wykonanie tego przepisu krok po kroku w postaci filmu:
ORIENTACYJNE MAKRO na 1/3 bułeczek:
KALORIE: 317 | BIAŁKO: 17g | TŁUSZCZ: 25g | WĘGLOWODANY: 5g | WĘGLOWODANY NETTO: 3g
*MAKRO może się różnić w zależności od użytych składników